Alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban az energiaválság miatt

2022. október 5. - 15:38 | Belföld

Az energiaválság miatt alacsonyabb hőmérsékletre lehet felfűteni az óvodákat – derül ki az egészségügyi minisztérium gyermek- és ifjúsági létesítményekkel kapcsolatos rendeletének módosításából.

Alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban az energiaválság miatt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„A várható energiaválság miatt a hőmérséklet ideiglenes csökkentését javasoljuk az óvodákban" - áll az anyagban.

Az előzetes javaslat szerint csak a mosdókban és a vécékben kell a jelenlegi 24 fokról ideiglenesen 23-ra csökkenteni a hőmérsékletet azokban az intézményekben, ahová 6 évnél fiatalabb gyerekek járnak - magyarázta az ÚVZ SR.

„Ez a változás elfogadható, nem jelent egészségügyi kockázatot a gyerekekre. Más helyiségekben változatlanok maradnak a legalacsonyabb megengedett hőmérsékleti értékek" - mondta a TASR hírügynökségnek Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

A szóvivő hozzátette, a véleményezési eljárás alatt álló rendelet egyes rendelkezései még módosulhatnak. A módosítás a javaslat szerint 2023. január 1-jén lépne hatályba.

A minisztérium rendelete a bölcsődéket is érinti. „Sok óvodáskorú gyereket kapacitáshiány miatt nem tudtak óvodába felvenni, ezért szükség volt a kritériumok azonnali kiigazítására, hogy egyszerűsítsük a fenntartók dolgát" – közölte a tárca.

(TASR)