Aláírásgyűjtést indít egy olasz jobboldali párt a bevándorlók állampolgársághoz jutásának könnyítése ellen

2019. október 3. - 18:16 | Külföld

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy pártja a hétvégétől aláírásgyűjtést indít az olaszországi migránsok állampolgársághoz jutásának megkönnyítése ellen, miután a baloldal kezdeményezésére a könnyítésről csütörtökön törvényjavaslat került az olasz alsóház illetékes bizottsága elé.

Aláírásgyűjtést indít egy olasz jobboldali párt a bevándorlók állampolgársághoz jutásának könnyítése ellen
Illusztrációs felvétel (TASR)

Giorgia Meloni kijelentette, a baloldal tudja, hogy az olasz nép ellenzi a javaslatot. "A senki által meg nem választott kormány akar dönteni egy ilyen jelentős kérdésben, amely minden olaszt érint" - hangoztatta a FdI elnöke. Úgy vélekedett, a két kormánypárt - az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt - célja az, hogy az olaszországi migránsok "automatikusan állampolgársághoz jussanak".

Az FdI szombattól több mint 200 olasz városban indít utcai aláírásgyűjtést a törvényjavaslat leállítására.

Ezzel szemben Barbara Pollastrini PD-politikus "elsőrendű feladatnak" nevezte, hogy az Olaszországban született vagy olasz iskolába járó bevándorlók állampolgárságban részesüljenek. Kifejtette, hogy fel kell gyorsítani a törvényjavaslat parlamenti ütemezését.

Az olasz parlament alsóházában az M5S vezette alkotmányügyi bizottság három javaslatot vizsgál meg, amelyek az Olaszországban született vagy 10, más verzió szerint 12 éves koruk előtt az országba érkezett külföldi gyerekeknek adna olasz állampolgárságot. Ez utóbbi esetben azzal a feltétellel, ha legalább öt évig olasz iskolába jártak, vagy 3-4 éves, szakmai képesítést nyújtó oktatási intézményt végeztek. Számítások szerint ez összesen több mint 800 ezer Olaszországban élő és tanuló gyermeket és fiatalkorút érinthet, köztük európai uniós állampolgárságú és más bevándorló szülők gyerekeit is.

Jelenleg az Olaszországban született külföldi gyermekek 18 éves korukban kérelmezhetik az állampolgárságot, a felnőttkor betöltésétől számított egy éven belül, azzal a feltétellel, hogy életük első 18 évét megszakítások nélkül ott élték le, és családjuknak is szabályos tartózkodási engedélye van.

A kérdés évek óta napirenden szerepel: a korábbi balközép kormány az olaszországi születéshez (ius soli) akarta kötni az állampolgárságot, de ez 2015-ben megbukott a parlament felsőházának támogatása hiányában. A jelenlegi tervezet az olasz oktatásban való részvételhez (ius culturae) is kapcsolni akarja az állampolgárság megszerzésének jogát.

MTI