Aláírta az államfő az orvosbérek emelését célzó törvénymódosítást

2022. december 1. - 14:59 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön aláírta az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítását, amely a kórházi orvosok fizetésének emelését célozza -  tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Aláírta az államfő az orvosbérek emelését célzó törvénymódosítást
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

A fizetésemelés volt a felmondásukat tömegesen benyújtó orvosok egyik követelése. Miután a parlament elfogadta a törvényt, és a kormány aláírta az egészségügyben kialakult helyzet megoldását célzó memorandumot, több kórház is megerősítette, hogy az orvosok visszavonták a felmondásukat.

2023. január 1-jétől a szakorvosok az átlagbér 2,5-szörösét kapják, azok az orvosok pedig, akiknek nincs szakvizsgájuk, az 1,5-szörösét. Az orvosok bére a ledolgozott évek alapján is emelkedik. A fekvőbeteg-ellátó intézményekben dolgozó orvosokat és a mentőorvosokat is érinti a bérkiigazítás.

Az orvosok fizetésének emelésére vonatkozó javaslat az Orvos Szakszervezetek Szövetsége (LOZ) követeléseire adott válasz, a kormány és az orvos szakszervezetekkel folytatott tárgyalások eredménye. A kormány és a szakszervezetek szerdán (november 30.) a kormányhivatalban memorandumot írtak alá. Mindkét fél úgy véli, ez az együttműködés kezdete, és lépés a jobb egészségügyi ellátás felé. Röviddel a memorandum aláírása előtt a parlament jóváhagyta a fizetésemelést. Ezt követően több kórház is megerősítette, hogy az orvosok visszavonták a felmondásukat.


(TASR)