Aláírta a kormány a memorandumot az orvosszakszervezettel, visszavonják felmondásukat az orvosok

2022. november 30. - 19:00 | Belföld

Miután a parlament kora este elfogadta az orvosbérek emeléséről szóló törvényt, az Orvosszakszervezet (LOZ) és a kormány képviselői aláírták az utóbbi hetek tárgyalásai alapján született memorandumot. A dokumentumot a LOZ nyolcpontos követelése alapján dolgozták ki, a végleges szövegére ma bólintott rá a kormány. A kórházakban holnap folytatódhat a szokásos munka, a több mint 2100 kórházi orvos várhatóan visszavonja felmondását.

Aláírta a kormány a memorandumot az orvosszakszervezettel, visszavonják felmondásukat az orvosok
Fotó: TASR

Az egészségügyi rendszer megújulását várja az Orvosszakszervezet (LOZ) a ma este (szerdán),a kormánnyal aláírt memorandumtól, amelynek teljes címe a Memorandum az egészségügyi rendszer javításáráról. A több mint 30 oldalas dokumentumot a LOZ nyolcpontos követelése alapján dolgozták aki az elmúlt hetek tárgyalása során. Csak az egyik pontja rendelkezik az orvosbérek emeléséről, a LOZ ugyanilyen fontosnak tartja, hogy sikerült megegyezniük a kórházak adósságállományának rendezésében és az egészségügyi rendszert segítő többi követelésben.

A memorandum aláírása egyben azt is jelenti, hogy a szeptemberben, a LOZ követeléseinek alátámasztására felmondott több mint 2100 orvos – vagy legalábbis a többségük – visszavonja felmondását.

Az aláírásra az utolsó pillanatban került sor, ha nem született volna megegyezés, a 2100 orvos holnap (csütörtökön) várhatóan már nem ment volna munkába. A dokumentumot Eduard Heger kormányfő mellett a kormány részéről Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is alárta, a másik oldalróé Peter Visolajský írta alá.

Eduard Heger kormányfő bízik benne, hogy a betegeknek is segít a most aláírt megállapodás.

„Bízom benne, hogy a betegek is érezni fogják a kórházi ellátás színvonalának a javulását, a betegek megérdemlik, hogy időben megkapják a kivizsgálást és a műtétet” – mondta Heger.

Peter Visolajský, a LOZ elnöke szerint a memorandum aláírása lehetővé teszi a kórházi ellátás színvonalának növelését.

„Nagyon bízom benne, hogy ez nemcsak egy darab papír, amit most aláírtunk, hanem a kezdete annak, hogy a kórházainkban elindul egy pozitív változás” – mondta a LOZ elnöke.

Állítja, hogy ezen fognak dolgozni. Visolajský abban is bízik, hogy a fiatal orvosok itthon maradnak, a külföldön dolgozók közül pedig többen hazatérnek.

A LOZ elnöke üzent az őt és a kollégáit az utóbbi napokban folyamatosan sértegető Igor Matovič pénzügyminiszternek is.

„Az utóbbi napokban különböző sértéseket kaptunk, kérek mindenkit, hogy a rendelőink, a kórházaink, de a parlament is olyan helyek legyenek, ahol rendesen viselkedünk a betegekkel és az egészségügyi dolgozókkal is, és a parlament, a képviselők, a miniszterelnök és a miniszterek ebben példát fognak mutatni” – üzente Visolajský Matovičnak.

Matovič még ma a parlamentben is megpróbálta megfúrni saját kormánya és a LOZ közötti megállapodást, ellenezte az orvosbérek emelését, és Visolajskýt újra zsarolónak nevezte.

- lpj -