Aláírták a szerződést, hamarosan működhet végre az új röntgen Nagymegyeren

2020. május 4. - 09:11 | Régió

Lényegében másfél éve, az új városvezetés funkcióba lépése óta téma Nagymegyeren a röntgen. Holényi Gergő polgármester ugyanis elutasította a Lojkovics Sámuel korábbi városvezető által vásárolt használt berendezést, helyette újat vásárolt. A hosszú folyamat másfél év után, heteken belül hozhatja meg a várt eredményt.

Aláírták a szerződést, hamarosan működhet végre az új röntgen Nagymegyeren
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Holényi a kezdetektől fogva hangsúlyozta, hogy a város nem kezdheti el használni Lojkovicsék által 25 ezer euróért a nyitrai kórháztól vásárolt régi, már akkor mintegy 15-16 éves berendezést, mivel egyáltalán nem képvisel a mai kor követelményeinek megfelelő színvonalat, és tulajdonképpen használhatatlan.

Az új röntgenre ettől nagyságrendekkel többet költöttek, mintegy 130 ezer euróba került a berendezés, további 44 ezer euróba pedig annak a helyiségnek az átalakítása, amelyben a röntgent használni fogják. Ebből Holényi korábbi elmondása szerint nem tervezett kiadásként 6 ezer euróba került az új antisztatikus padló.

A röntgent tavaly október közepén szerelték össze, a hónap második felében pedig megkezdődött a tesztelése, időközben pedig elkezdődött a jövendőbeli üzemeltető keresése. Erről a legutóbbi, áprilisban lezajlott képviselő-testületi ülésen került egy tervezet a képviselők elé, mely szerint az Undesser Miroslava doktor és férje által üzemeltetett Medic-um s.r.o. venné bérbe a röntgent.

Holényi Gergő szavai szerint a doktornő tüdőorvosként ma is a nagymegyeri poliklinikán üzemeltet rendelőt.

A bérleti szerződést, melyet a polgármester szavai szerint már azóta aláírtak, pillanatnyilag egy évre kötötték, azt követően átértékelik, hogy a bérlet egységes legyen mindenkinek.

Most már az új bérlő intézi a szükséges engedélyeket, a polgármester szerint heteken belül pont kerülhet az ügy végére és elkészülhet az első röntgenfelvétel.

A polgármester elárulta, hogy a rendelőintézet felújítására benyújtott egymillió eurós projekt túljutott az első körön. „Első körben jóváhagyták a projektet, bekerültünk a második körbe, ami azt jelenti, hogy most készül a poliklinika realizációs terve, bekérés alatt vannak az engedélyek, területi végzések, építkezési engedélyek. Közben a kanalizáció építkezési engedélye is intéződik” – fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy a járványhelyzetre való tekintettel minden beruházást felfüggesztettek, kivéve a rendelőintézet projektjét, mivel azt létfontosságúnak tartják.

Holényi a plénumon azt mondta, novemberben el is kezdődhetne a felújítás, ha minden rendben megy. Ez a beruházás jelentősen csökkentheti az épület rezsiköltségét, amit a későbbiekben az ott rendelőt üzemeltető orvosok is megérezhetnek.

(SzT)