Aláírták a szlovák miniszterek Washingtonban a védelmi megállapodást az USA-val

2022. február 4. - 07:04 | Belföld

Miután  Jaroslav Naď védelmi és Ivan Korčok külügyminiszter Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel együtt aláírták a védelmi megállapodást, azt még a szlovák parlamentnek is jóvá kell hagynia, illetve a köztársasági elnöknek aláírnia.

Aláírták a szlovák miniszterek Washingtonban a védelmi megállapodást az USA-val
Fotó: AP/TASR

"A Szlovákia és az Egyesült Államok közti kétoldalú együttműködés hosszú ideje nagyon magas színvonalat képvisel. A védelem területén folytatott együttműködésünk hozzájárult a hadsereg, különösen a légierő és a különleges erők átalakításához és modernizálásához. Ma ez az együttműködés kap egy méltányos jogalapot. Ez egyfajta közös kötelezettségvállalásunk a NATO-n belüli szövetségesként, a transzatlanti biztonság érdekében" - állt a védelmi minisztérium állásfoglalásában.

Ivan Korčok külügyminiszter ezt kiegészítette azzal, hogy a védelmi együttműködés megerősítése a jelen geopolitikai feszültségei közepette egy természetes lépés Szlovákia részéről. "Meg kell jegyezni, hogy ezt utolsóként tesszük meg az EU és a NATO keleti határain" - fogalmazott.

Antony Blinken ugyancsak a megálapodás előnyeit emelte ki, és leszögezte a dokumentum a kölcsönös tiszteleten alapszik és mindkét ország érdekeit képviseli.

A megállapodás arról szól, hogy az amerikai hadsereg bérleti díj nélkül használhatná a kuchyňai és a sliači reptereket, adott esetben más helyszíneket. A megállapodás 10 évig hatályos, azt követően is érvényben marad, egyéves felmondási idővel.

A SME arról is ír, hogy a megállapodásnak még ebben a fázisában sem ismert az amerikaiak értelmezési záradéka, tehát az a dokumentum, amit Zuzana Čaputová is csatolt hozzá. Ebben arról esik szó, hogy az egyes felek miként értelmezik a megállapodás paragrafusait.

"A záradékot nem azért mellékeltem, mert biztosítékra van szükségem annak kapcsán, ami a megállapodásban szerepel, hanem azért, mert rengeteg ember számára nem egyszerű elolvasni 30 oldalnyi jogi szöveget" - magyarázta az államfő szerdán.

Nem tudni, hogy az amerikai fél készült-e ilyesmire, miután viszont Čaputová ezt megtette, ők is. A köztársasági elnök elmondta, hogy ő már látta az amerikai záradékot, egyetért vele, és örömmel töltené el, ha nyilvánosságra hoznák. Az amerikai fél ezt egyelőre nem tette meg, de biztosított afelől, hogy semmi meglepetést nem tartalmaz.

Čaputová a saját záradékában kitért többek között azokra az álhírekre, amiket terjesztenek a megállapodással összefüggésben, mégpedig hogy az alapján katonai bázisokat hoznak létre Szlovákiában az amerikaiak, illetve hogy atomfegyvereket telepítenek Szlovákiába. A köztársasági elnök leszögezte, hogy ez a megállapodás nem erről szól, és hangsúlyozta azt is, hogy Szlovákia nem mond le arról hogy büntetőjogilag felelősségre vonhassanak Szlovákiában amerikai katonákat.

A megállapodás tartalmazza, hogy ha amerikai katonák olyan bűncselekményt követnek el Szlovákiában, amelyért a kiszabható büntetési tétel nem haladja meg a három évet, akkor az ő esetükben az USA is eljárhat az ottani törvények szerint. Szlovákia ugyanakkor fenntartással élhet bármely esetben.

Korábban Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke arra szólította fel Čaputovát, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a védelmi megállapodás kapcsán, az államfő viszont ezt nem tette meg, ehelyett terjesztette be záradékát. A védelmi megállapodás megkötése ellen több alkalommal is tüntettek Pozsonyban, rendszerint valamely ellenzéki párt szervezésében. A múlt héten Robert Fico vezetésével több ellenzéki párt is közös demonstrációt tartott, melyen "hazaküldték" az amerikaiakat. Tüntettek egy OĽaNO-képviselő házánál is, a frakciót pedig megfenyegették és egy töltényt küldtek nekik a parlamentbe. Civil szervezetek, valamint az akadémiai közösség, a szakmai közvélemény és a média képviselői viszont nyílt levélben szólítottak fel bizonyos parlamenti képviselőket, hogy fejezzék be a nyilvánosság céltudatos átverését és támogassák a védelmi megállapodást.

(SME/TASR/parameter)