Alaposan lefizethették a csallóközi adóhivatalokat, most a bíróság ismét előveszi az oroszok ügyét

2020. szeptember 7. - 13:23 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság helyt adott Lucia Žitňanská korábbi igazságügyi miniszter még 2017-ben benyújtott rendkívüli fellebbezésének azzal összefüggésben, hogy évekkel korábban felmentették a megvesztegetés miatt sittre vágott orosz származású Szergej és Alexander Szalmanovot. Ők azok a vállalkozók, akik a Csallóköz szinte összes adóhivatalának működését úgy próbálták "olajozottabbá" tenni, hogy ehhez kenőpénzt használtak.

Alaposan lefizethették a csallóközi adóhivatalokat, most a bíróság ismét előveszi az oroszok ügyét
Fotó: TASR

A Legfelsőbb Bíróság felszólította az illetékes elsőfokú bíróságot, hogy foglalkozzon az üggyel, amellyel összefüggésben korábban elítélték Dušan Klvaňát, a dunaszerdahelyi adóhivatal korábbi vezetőjét. A mostani döntés szerint a bíróságok korábban nem kezelték a súlyukhoz mérten a tanúk vallomásait.

Szergej Szalmanovot a fiával, Alexanderral együtt ítélte el a bíróság 2015-ben a somorjai adóhivatal igazgatónőjének megvesztegetéséért. És bár eredetileg csak 2020-ban szabadultak volna, de jó magaviseletük miatt nem kellett az egész kiszabott büntetését letölteniük.

A dunaszerdahelyi adóhivatal korábbi vezetője, Dušan Klvaňa megvesztegetésének vádja alól 2016 novemberben mentette fel Salmanovékat a Legfelsőbb Bíróság, ezzel megerősítve a Specializált Büntető Bíróság korábbi ítéletét. Az ügyész szerint Salmanovék 10%-ot ígértek az igazgatónak, Klvaňának minden olyan ügyletükből, amelynél biztosítja az adóvisszatérítést.

Szalmanovék nemcsak a dunaszerdahelyi és somorjai adóhivatalok említett igazgatóit fizették le, hanem a Nagymegyeri Adóhivatal egykori vezetőjét, Benovics Zitát is. Ő először csupán pénzbírságot kapott, majd később mégis letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság - három év négy hónapot kapott.

A két orosz ügyvédje, Viktor Križiak az alkotmánybírósághoz fordul, mert nem tetszik az eljárás.

TASR