Alelnök marad, de uncsi posztot kapott az Európai Bizottságban Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič szlovák eurobiztos egyike lesz a nyolc európai bizottsági alelnöknek, ugyanakkor egy, az eddiginél kevésbé jelentős terület tartozik majd alá.

Alelnök marad, de uncsi posztot kapott az Európai Bizottságban Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Fotó: TASR)

Šefčovič eddig energetikáért felelős alelnök volt, mostantól viszont az EU intézmények közti kapcsolatokért fog felelni. Minderről az EB megválasztott új elnöke, Ursula von der Leyen tájékoztatott.

Frans Timmermans és Margrethe Vestager, a két ügyvezető alelnök alá a "zöld egyezség" illetve a digitális korba történő belépés tartozik majd a 2019-2024 közti időszakban. A harmadik ügyvezető alelnök, Valdis Dombrovskis foglalkozhat a "gazdaság az embereknek" megnevezésű területtel.

Šefčovič tehát megtartotta alelnöki funkcióját. Az intézmények közti kapcsolatok területe ismerős lehet neki, ugyanis ez tartozott alá két programidőszakkal ezelőtt, 2009 és 2014 között, amikor Jose Manuel Barroso volt az EB elnöke.

A Denník N-nek nyilatkozott egy szlovák diplomata, aki azt mondta, ez meglehetősen gyenge portfólió, amiből Szlovákiának semmilyen haszna nem származik.

(TASR)