Alena Zsuzsová: Nincsenek bizonyítékai az ügyészségnek a gyilkosságok megrendelésére

2023. április 24. - 19:27 | Belföld
Alena Zsuzsová: Nincsenek bizonyítékai az ügyészségnek a gyilkosságok megrendelésére
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Tagadta azt is, hogy Marian Kočnernek rendelte meg nála a gyilkosságokat. A vádlott hétfőn tett vallomást a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt.

„Andruskó Zoltán ellentmondásos vallomását kivéve nincs semmilyen kommunikáció vagy tanúvallomás, ami ezt bizonyítaná"

– hangsúlyozta, és hozzátette, hazugságnak tartja

Andruskó Zoltán vallomását. Szerinte arra sincs bizonyíték, hogy Marian Kočnernek rendelte volna meg valamelyik gyilkosságot.

„Ennek ellenére az ügyészség ezt állítja"

– jegyezte meg.

Alena Zsuzsová azt állítja, az előkészítő eljárás során a bűnüldöző hatóságok megfélemlítésének és sértegetéseinek nyomása alatt, valamint „a sajtó által folytatott elképesztő lincselés" közepette tett tanúvallomást. Hozzátette, hogy pánikbetegségben szenved.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság ügyében eddig három jogerős ítélet született. Miroslav Marček. és Szabó Tamás 25 év, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

TASR