Algériában több tízezren tüntettek a betegeskedő elnök lemondásáért

Algéria-szerte több tízezer ember vonult utcára pénteken, követelve, hogy távozzon tisztségéből az országot húsz éve irányító, betegeskedő Abdel-Azíz Buteflika elnök. A 2011-es arab tavasz óta ezek voltak a legnagyobb kormányellenes tüntetések az észak-afrikai országban.

Algériában több tízezren tüntettek a betegeskedő elnök lemondásáért
Abdel-Azíz Buteflika

Algériában a múlt héten kezdődtek tüntetések, miután a 81 éves Buteflika nemrégiben bejelentette, hogy ötödik alkalommal is indul az elnöki mandátum megszerzéséért. 

A pénteki imák után, a kora délutáni órákban Algéria fővárosában és több vidéki városban több tízezer ember vett részt a tüntetéseken. A tiltakozások főleg a közösségi médián keresztül szerveződtek. 

A főváros, Algír utcáit és tereit ellepték az emberek, fiatalok és idősek együtt vonultak fel az elnök visszalépését követelve. Sokan készültek transzparensekkel a tüntetésekre, mások Algéria zászlaját öltötték magukra. A tömegben olyan szólamokat lehetett hallani, mint például "Bye, bye Buteflika".

A többórás felvonulást követően sok tüntető elindult hazafelé, míg mások maradtak - énekeltek és táncoltak. "Ez egy ünnep, nem tüntetés. Algéria újjászületését ünnepeljük" - mondta el egy tüntető a Reutersnek. 

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk szerint a pénteki megmozdulások alapvetően békésen zajlottak, de amikor késő délután a fővárosban a tömeg elkezdett visszavonulni, az elnöki palota közelében dulakodások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között.

Az algériai rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatásra, a tüntetők pedig köveket dobáltak rájuk. Az összecsapások következtében több tüntető és rendőr is megsebesült. 

A Reuters megjegyzi, hogy Algériában ritkán fordulnak elő nagyobb tüntetések, mert az emberek évekig kerülték a nyilvános politizálást, egyesek kiábrándultak, míg sokan tartanak a mindenütt jelen lévő biztonsági szolgálatoktól. 

Az elnöki posztot 1999 óta betöltő Buteflika 2013-ban agyvérzést szenvedett, azóta ritkán mutatkozik nyilvánosan. Buteflika - aki szombaton tölti be 82. életévét - eddig nem nyilvánított véleményt a tüntetésekről. 

A hírügynökségek megjegyzik, hogy Algériát 2011-ben elkerülte az "arab tavasz", amely a szomszédos Tunéziából indult ki. Az akkori demokratikus követeléseket reformok és fizetésemelések ígéretével csitították le, amelyekre az ország kőolaj- és földgázexportjából származó jövedelme adott fedezetet. Az elmúlt években ezek a bevételek azóta komoly mértékben csökkentek, emiatt mérsékelni kellett az állami támadásokra fordított kiadásokat is.

(MTI)