Álgesztust tett az európai diktátor, boldogot és boldogtalant is beoltana

2021. május 31. - 15:51 | Külföld

"Provokációnak" nevezte Ingrida Simonyte litván miniszterelnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy múlt heti kijelentését, amely szerint Minszk kész megnyitni a határokat azon, mások mellett litván állampolgárok előtt, akik be akarják oltatni magukat a koronavírus ellen.

Álgesztust tett az európai diktátor, boldogot és boldogtalant is beoltana
Fotó: TASR/AP

"Ezt egy újabb verbális provokációnak tartom, amely mind a Kremlt, mind Lukasenka rendszerét jellemzi" - mondta újságíróknak a litván kormányfő. A fehérorosz elnök a FÁK-tagországok miniszterelnöki tanácsának múlt pénteki minszki ülésén jelentette ki: Fehéroroszország kész megnyitni a határokat azok előtt az ukrán, lengyel és litván állampolgárok előtt, akik be akarják oltatni magukat a koronavírus ellen.

A fehérorosz elnök elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megállapodott abban: Fehéroroszország megnyit néhány határátkelőt, és szükség esetén sátrakat állít fel erre a célra. A BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Lukasenka közölte: van elég oltópontjuk ahhoz, hogy fogadják a Lengyelországból, Litvániából és más országokból, különösen Ukrajnából érkezőket.

A litván miniszterelnök elismerte, hogy az országban tett látogatásai során találkozott olyan emberekkel, akik az orosz oltóanyagot részesítenék előnyben, mégis, a kormány nem tudja teljesíteni követelésüket, mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte a Szputnyik V alkalmazását, a vakcina nem alkalmazható Litvániában.

Az EMA márciusban kezdte meg a Szputnyik V szakértői vizsgálatát, és a várakozások szerint május végéig folytatja az eljárást.

Kedves álgesztus ez a vakcinafelajánlás a fehérorosz rezsim részéről, amikor még alig csitult a pár napja kipattant világraszóló botrány. Korábban beszámoltunk arról, hogy vagy 8 napja majdnem leszállt az Athénból Litvániába tartó Ryanair, amikor a fehérorosz diktátor vadászgéppel eltéríttette a repülőt, hogy a minszki reptéren letartóztasson egy rendszerkritikus újságírót. Erre válaszul az EU légteréből kitiltják a fehérorosz légitársaságok gépeit a Lukasenka-rezsim botrányos bűncselekménye miatt.

(MTI/para)