Ali Baba és a nagy átalakulás Dunaszerdahelyen – íme, az összes idei nyári átigazolás a Fortuna Ligában!

2022. szeptember 16. - 19:31 | Sport

Múlt héten véget ért a nyári átigazolási időszak a Fortuna Ligában, mára pedig az utolsó pillanatokban szerződtetett nevek is felkerültek a transzferlistára. Lássuk, milyen játékosmozgásokat jegyezhettünk fel a nyáron az élvonal csapatainál!

Ali Baba és a nagy átalakulás Dunaszerdahelyen – íme, az összes idei nyári átigazolás a Fortuna Ligában!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az új edző, Adrian Guľa érkezésével nagy volt a jövés-menés a DAC-nál. Tavaszi vendégjátéka után tartósan Dunaszerdahelyen maradt Balogh Norbert, a tapasztalt görög Spyros Risvanis a védelmet érkezett erősíteni – pech, hogy a Spartak elleni bajnokin részleges izomszakadást szenvedett, ezért több hétre harcképtelenné vált. Enis Fazlagić és Ammar Ramadan egyértelmű erősítésnek mondható a középpályán, akárcsak Miroslav Káčer, akit Guľa mester nagyon jól ismer Zsolnáról. Emellett érkezett egy rahedli fiatal tehetség: Csinger Márk Olaszországból, Vitális Milán pedig Magyarországról – mindketten mentek is Győrbe, kölcsönbe. Lukáš Leginus Somorján már letette a névjegyét, most Dunaszerdahelyen mutathatja meg tehetségét. Jó kölcsönvételnek tűnik a Ferencvárosból érkező Zeljko Gavrić is, aki a Kalinovo elleni kupameccsen duplázni tudott. A szezon elején még Veszelinov Dániel volt az elsőszámú kapus a DAC-nál, mostanra viszont a Zsolnáról érkező Samuel Petráš kiszorította a kezdőből. A bizalmat remek védésekkel hálálta meg.

Joao Janeiro távozásával Andrezinho létszámfelettivé vált a DAC-nál, így visszatért szülőhazájába. Andrej Fábry Skalicán, Matúš Malý Rózsahegyen, Thibaud Verlinden pedig Belgiumban, a Beerschot együttesében folytatja. Két kapus is távozott Dunaszerdahelyről: Martin Vantruba a több játéklehetőség reményében Nagyszombatba szerződött, Martin Jedlička pedig Plzeňben próbál szerencsét, de egyelőre csak a kispadot koptatja. Nem jött be az élet Hahn Jánosnak a Csallóközben, ezért egy év után visszatért Paksra, korábbi sikereinek színhelyére. A keret jócskán kibővült, ezért jópáran mellékvágányra szorultak, jobbnak látták kölcsönbe távozni, hogy legalább játékban maradjanak. Így például Martin Rymarenko, Sainey Njie, Szendrei Ákos és Luciano Vera is más csapatnál gyűjt játékperceket az aktuális szezonban. Voltak viszont olyanok is, akikkel már a jövőben sem számol a klub, így Ernest Boateng mellett az örök ígéret Zuberu Sharani sem kapott új szerződést, jelenleg mindketten csapat nélkül állnak.

A címvédő Slovan is erősödött a nyár folyamán. A legnagyobb fogásnak a már 35 éves, de még mindig fiatalokat megszégyenítő teljesítményt nyújtó Juraj Kucka, a Transfermarkt által 2 millió euróra taksált grúz Giorgi Chakvetadze, valamint a DAC egykori támadója, Eric Ramirez számít. A rebellis Ezekiel Hentyvel továbbra sem számol Vladimír Weiss, így Szaúd-Arábia után Cipruson próbál szerencsét. Elbúcsúztak a 34 éves bolgár Vasil Bozhikovtól, Alen Ožbolt Izraelben, Joeri de Kamps Lengyelországban, Dejan Dražić pedig Törökországban folytatja tovább.

Rózsahegyen kivétel nélkül csak hazai játékosokra összpontosítottak az átigazolási piacon. Érkezett a nagy tehetségnek tartott Matúš Malý, aki nem sok teret kapott Dunaszerdahelyen, valamint az előző szezon végén az élvonalat elhagyó hármasfogattól Martin Chrien (Pohronie), Gabriel Halabrin (Senica) és Adam Morong (Sereď). A csapat magja egyben maradt, alapemberek nem távoztak.

A Spartak Trnava táján is jöttek-mentek a játékosok, de kétségkívül az átigazolási szezon vége sikeredett a legizgalmasabbra. Történt ugyanis, hogy a csapat egyik legnagyobb erőssége, Yusuf Bamidele Portugáliába igazolt. A nagyszombatiak nem tétlenkedtek sokáig, két honfitársat is igazoltak a távozó nigériai helyére. Egyikük a görög Asteras Tripolitól érkező Sudais Ali Baba, akitől valóban sokat várnak, a másik pedig Abdulrahman Taiwo, a DAC egykori támadója. A 24 éves játékos tavaly nyáron igazolt a dán SönderjyskE együtteséhez, de nem tudta magát beverekedni a csapatba, így a szezon végéig visszatért a Fortuna Ligába.

Zsolnán visszafogottabbak voltak a nyáron, érdemi erősítés nem érkezett, két alapember viszont elhagyta a csapatot – Jakub Paur Nagyszombatba, Ján Bernát pedig a belga Westerlohoz igazolt.

Trencsében az előző idény gólkirálya, Jakub Kadák körül volt a legnagyobb visszhang. A 21 éves támadó Belgiumba tartott, a Gent csapatához, de minden megváltozott, amikor bejelentkezett érte a svájci Luzern. A játékos hajthatatlan volt, mindenképp utóbbit preferálta, és ugyan kellett egy kis idő, de egyezségre jutottak a felek. A trencséni klub nem mondhatja magát felhőtlenül boldognak, ugyanis – bár az átigazolási díjat nem hozták nyilvánosságra – a belgák többet ajánlottak Kadákért, így végül a játékos kérésének eleget téve kénytelen volt beérni az alacsonyabb díjjal. Eduvie Ikoba és Abdul Zubairu távozásával is tovább gyengült a csapat, a tehetséges indonéz Witan leigazolása viszont jó húzásnak tűnik.

A nagymihályiak kölcsön után végleg megszerezték Száraz Benjamint Dunaszerdahelyről, és kölcsönkérték mellé Njiét is. A támadást a Zsolnáról elhozott Lukáš Jánošík, valamint a szintén vendégjátékra érkező Tibor Slebodník és Adler erősíti. Takuto Oshima Lengyelországból kapott ajánlatot, és mondott rá igent, a veterán José Casado úgy gondolta, pályafutásába még belefér egy németországi kaland, Kubilay Yilmazra és Vasilios Dotisra pedig nem tartott igényt a klub.

A Liptovský Mikuláš Patrik Pinte, Adam Krčík és David Krčík távozását érezheti meg leginkább, és úgy tűnik, nem is sikerült őket megfelelően pótolni, hiszen a csapat egyedüliként még nem tudott mérkőzést nyerni az idei szezonban. Idén az aranyosmarótiaknak is nagyobb ambícióik vannak, ezt igazolja Denys Balan, Giannis Niarchos, Matúš Chropovský, Adam Brenkus és az indonéz Messi, Egy Maulana Vikri leigazolása. Távozott a 35 éves Martin Tóth, a 33 éves Peter Čögley, valamint a vezetőedzővel összebalhézó két görög, Georgios Neofytidis és Alexandros Kyziridis – mindketten Debrecenben folytatják.

Ami az újoncokat illet: a Podbrezovánál jó húzásnak tűnt a 19 éves Moses David Cobnan leigazolása, hiszen kilenc meccsen eddig négy góllal hálálta meg a bizalmat. Matej Oravec 2019-ben Podbrezováról igazolt Dunaszerdahelyre, majd fél év után Philadelphiába ment szerencsét próbálni. Nem járt sikerrel, a tavalyi kölcsönjáték után pedig idén végleg visszatért a vasgyáriakhoz. A besztercebányaiak okosan erősítettek, Michal Faško és Martin Rymarenko leigazolása, illetve kölcsönvétele plusznak mondható, és ha a nagy vándor erőember, Timotej Záhumenský is jó napot fog ki, akkor akár a felsőházért is harcban lehetnek. A Skalica dobott mentőövet Andrej Fábrynak, a Szeredről menekülő Roman Hašának és Yann Yaónak, illetve Haiderson Hurtadonak, akinek szintén van tapasztalata a Fortuna Ligával.


Nyári átigazolások a Fortuna Ligában a Transfermarkt szerint:

FC DAC 1904

Érkezett:

Csinger Márk (19, SPAL U19), Spyros Risvanis (28, Anorthosis), Enis Fazlagić (22, Wisla Kraków – kölcsönbe), Balogh Norbert (26, Honvéd – kölcsön után végleg), Vitális Milán (20, ETO FC Győr), Ammar Ramadan (21, Ferencváros II), Michal Trnovský (20, Somorja – kölcsönbe), Lukáš Leginus (22, Somorja – kölcsönbe), Zeljko Gavrić (21, Ferencváros – kölcsönbe), Miroslav Káčer (26, Plzeň – kölcsönbe), Andrej Fábry (25, Sereď – kölcsönből vissza), Szolgai Máté (18, DAC U19), Samuel Petráš (23, Žilina – kölcsönbe), Ernest Boateng (21, Somorja – kölcsönből vissza), Ion Nicolaescu (23, Maccabi Petah Tikva – kölcsönből vissza), Martin Rymarenko (23, Ružomberok – kölcsönből vissza), Jakub Švec (21, L. Mikuláš – kölcsönből vissza)

Távozott:

Marko Divković (23, Bröndby IF – kölcsön után végleg), Andrej Fábry (25, Skalica), Matúš Malý (20, Ružomberok), Andrezinho (25, Santa Clara), Thibaud Verlinden (22, Beerschot), Martin Vantruba (24, Spartak Trnava), Martin Jedlička (24, Plzeň), Bögi Ferenc (20, Somorja – kölcsönbe), Száraz Benjamin (24, Michalovce – kölcsön után végleg), Jakub Švec (21, Č. Budejovice), Hahn János (27, Paksi FC), Horváth Attila (19, Somorja – kölcsönbe), Vitális Milán (20, ETO FC Győr – kölcsönbe), Martin Rymarenko (23, B. Bystrica – kölcsönbe), Sainey Njie (20, Michalovce – kölcsönbe), Szendrei Ákos (19, Fehérvár – kölcsönbe), Szolgai Máté (19, Somorja – kölcsönbe), Csinger Márk (19, ETO FC Győr – kölcsönbe), Luciano Vera (20, CD Maipú – kölcsönbe), Ernest Boateng (21, csapat nélkül), Zuberu Sharani (22, csapat nélkül),

ŠK Slovan Bratislava

Érkezett:

Siemen Voet (22, PEC Zwolle), Juraj Kucka (35, Parma), Dejan Drazić (26, Honvéd – kölcsönből vissza), Ezekiel Henty (29, Al-Hazem – kölcsönből vissza), Eric Ramírez (23, Dinamo Kijev – kölcsönbe), Giorgi Chakvetadze (22, KAA Gent – kölcsönbe), Joeri de Kamps (30, Sparta Rotterdam – kölcsönből vissza), Erik Daniel (30, Zaglebie Lubin – kölcsönből vissza), Alen Ožbolt (26, Hapoel Haifa – kölcsönből vissza), Zan Medved (23, NK Celje – kölcsönből vissza), Marian Chobot (22, Zlaté Moravce – kölcsönből vissza)

Távozott:

Alen Ožbolt (26, Hapoel Tel Aviv), Joeri de Kamps (30, Lechia Gdansk), Dejan Drazić (26, Bodrumspor), Roman Čerepkai (20, Teplice), Erik Daniel (30, Spartak Trnava), Adler (23, Michalovce – kölcsönbe), Matúš Vojtko (21, HNK Gorica – kölcsönbe), Ezekiel Henty (29, Apollon Limassol – kölcsönbe), Vasil Bozhikov (34, csapat nélkül), Samuel Mráz (25, Spezia – kölcsönből vissza)

MFK Ružomberok

Érkezett:

Matúš Malý (20, DAC), Martin Chrien (26, Pohronie), Gabriel Halabrin (19, Senica), Adam Tučný (20, Trenčín), Adam Morong (29, Sereď), Marko Kelemen (22, Petržalka), Jakub Červeň (21, Dolný Kubín – kölcsönből vissza), Tomáš Kubík (20, Púchov – kölcsönből vissza), Alex Holub (22, Rohožník – kölcsön után vissza), Michal Dopater (21, Bardejov – kölcsönből vissza), Adam Brenkus (23, Bardejov – kölcsönből vissza)

Távozott:

Peter Ďungel (28, L. Mikuláš), Adam Brenkus (23, Zlaté Moravce), Jakub Červeň (21, Oravský Podzámok), Timotej Múdry (22, Zlaté Moravce – kölcsönbe), Alex Holub (22, Pohronie – kölcsönbe), Tomáš Kubík (20, Dolný Kubín – kölcsönbe), Jakub Tančík (22, Nitra – kölcsönből vissza), Martin Rymarenko (23, DAC – kölcsönből vissza)

FC Spartak Trnava

Érkezett:

Lukáš Štetina (30, Sparta Praha), Martin Vantruba (24, DAC), Samuel Štefánik (30, Termalica), Jakub Paur (29, Žilina), Sudais Ali Baba (22, Asteras Tripoli), Erik Daniel (30, Slovan), Abdulrahman Taiwo (24, SönderjyskE – kölcsönbe), Azeez Oseni (19, 36 Lion FC – kölcsönbe), Denis Chudý (22, Rohožník – kölcsönből vissza), Patrick Karhan (19, Trnava U19), Sebastian Gembický (21, Michalovce – kölcsönből vissza), Mário Mihál (21, Senica – kölcsönből vissza), Peter Kolesár (23, Zlaté Moravce – kölcsönből vissza)

Távozott:

Martin Škrtel (37, Ráztočno), Ján Vlasko (32, Skalica), Jakub Grič (26, Č. Budejovice), Lukáš Jendrek (19, Prešov), Yusuf Bamidele (21, Estoril Praia), Stanislav Olejník (20, Myjava – kölcsönbe), Sebastian Gembický (21, Rimaszombat – kölcsönbe), Denis Chudý (22, Beluša – kölcsönbe), Kenneth Ikugar (21, Trebišov – kölcsönbe), Peter Kolesár (24, Trebišov – kölcsönbe), Samuel Benovič (21, Myjava – kölcsönbe), Mário Mihál (21, L. Mikuláš – kölcsönbe), Milosz Kozák (25, csapat nélkül), Ammar Ramadan (21, Ferencváros II – kölcsönből vissza)

MŠK Žilina

Érkezett:

Samuel Gidi (18, Zilina Africa), Andrej Stojcevski (19, Žilina B), Kristian Bari (21, Žilina B), Taofiq Jibril (24, Zlaté Moravce – kölcsönből vissza), Roland Galčík (20, Podbrezová – kölcsönből vissza), Branislav Sluka (23, MTK – kölcsönből vissza),

Távozott:

Jakub Paur (29, Spartak Trnava), Lukáš Jánošík (28, Michalovce), Ján Bernát (21, KVC Westerlo – kölcsön után végleg), Miroslav Gono (21, Wisla Plock – kölcsönbe), Branislav Sluka (23, Č. Budejovice – kölcsönbe), Tibor Slebodník (21, Michalovce – kölcsönbe), Miloš Volešák (38, visszavonult), Filip Mráz (21, Žilina B), Samuel Petráš (23, DAC – kölcsönbe)

AS Trenčín

Érkezett:

Vozinha (36, AEL Limassol), Witan (20, Lechia Gdansk), Lukáš Ďuriška (29, Z. Sosnowiec), Cristian Ramírez (27, Thesprotos), Stahinja Kerkez (19, LASK), Adewale Oladoye (20, KAA Gent), Roman Šeben (19, Trenčín U19), Ramón (31, Púchov – kölcsönből vissza), Csaba Biricz (20, Námestovo – kölcsönből vissza)

Távozott:

Adam Tučný (20, Ružomberok), Steve Kapuadi (24, Wisla Plock), Matouš Babka (20, Viagem Pribram), Erik Jendrišek (35, L. Mikuláš), Eduvie Ikoba (24, Zalaegerszeg), Juha Pirinen (30, Volos NPS), Ramón (31, csapat nélkül), Jakub Kadák (21, FC Luzern), Csaba Biricz (20, Púchov), Simeon Kohút (20, Petržalka – kölcsön után végleg), Adrián Slávik (23, B. Bystrica), Abdul Zubairu (23, Zrinjski Mostar), Adam Gaži (19, L. Mikuláš – kölcsönbe), Urban Mazanovský (18, Púchov – kölcsönbe), Djordje Jovicic (20, Braga U23 – kölcsönből vissza)

MFK Zemplín Michalovce

Érkezett:

Lukáš Jánošík (28, Žilina), Száraz Benjamin (24, DAC – kölcsön után végleg), Sainey Njie (20, DAC – kölcsönbe), Tibor Slebodník (21, Žilina – kölcsönbe), Adler (23, Slovan – kölcsönbe), Michal Jerábek (28, csapat nélkül), José Casado (23, Trebišov – kölcsönből vissza), Tomáš Dráb (23, Trebišov – kölcsönből vissza)

Távozott:

José Casado (34, SV Kuppenheim), Takuto Oshima (24, Cracovia), Alfonso Artabe (33, Stripfing), Dimitrios Popovic (27, Almopos), Erik Šula (27, Clyde FC), Tomáš Dráb (23, Vranov – kölcsönbe), Martin Kolesár (24, Trebišov – kölcsönbe), Beso (23, Žižkov – kölcsönből vissza), Kubilay Yilmaz (25, csapat nélkül), Vasilios Dotis (20, csapat nélkül), David Tosevski (20, Rostov – kölcsönből vissza), Sebastian Gembický (21, Spartak Trnava – kölcsönből vissza)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš

Érkezett:

Marko Totka (21, Senica), Martin Nečas (23, Zlín), Peter Ďungel (28, Ružomberok), Mihajilo Popović (29, Sereď), Erik Jendrišek (35, Trenčín), Denis Gröger (23, Skalica), Imrich Bedecs (30, Třinec), Richard Župa (24, Bardejov), Adam Gaži (19, Trenčín – kölcsönbe), Mário Mihál (21, Spartak Trnava – kölcsönbe), Ladislav Porubän (22, Lip. Štiavnica – kölcsönből vissza), Dávid Húska (18, L. Mikuláš U19), Dávid Krčík (23, Jihlava – kölcsönből vissza), Daniel Kováč (20, Závažná Poruba – kölcsönből vissza)

Távozott:

Ladislav Porubän (22, Závažná Poruba), Patrik Pinte (25, Zlaté Moravce), Adam Krčík (26, Karviná), Dragan Andrić (32, Prešov), Daniel Kováč (20, Závažná Poruba), David Krčík (23, Karviná), Matej Luksch (24, Č. Budejovice), Matúš Mikušiak (23, Lip. Štiavnica), Jakub Švec (21, DAC – kölcsönből vissza), Martin Šindelař (31, Karviná – kölcsönből vissza), Richard Nagy (21, Žilina B – kölcsönből vissza), František Pavúk (28, Košice – kölcsönből vissza), Adrián Bartoš (24, Bešeňová – kölcsönből vissza), Kristián Flak (22, Sparta Praha B – kölcsönből vissza)

FC ViOn Zlaté Moravce

Érkezett:

Matúš Chropovský (20, Senica), Martin Toml (26, Pardubice), Tomáš Vestenický (26, Riteriai), Denys Balan (28, Táborsko), Giannis Niarchos (20, Senica), Patrik Pinte (25, L. Mikuláš), Egy Maulana Vikri (22, Senica), Adam Brenkus (23, Ružomberok), Stephano Almeida (28, Táborsko), Timotej Múdry (22, Ružomberok – kölcsönbe), Alden Šuvalija (20, Slovácko – kölcsönbe), Sebastian Rak (18, Zlaté Moravce U19)

Távozott:

Georgios Neofytidis (22, Debrecen), Dávid Haspra (21, Kalná nad Hronom), Martin Tóth (35, Nitra), Jozef Menich (27, FK Partizani), Matúš Kira (27, Košice), Peter Čögley (33, Skalica), Martin Chren (38, ŠK Žitavany), Alexandros Kyziridis (21, Debrecen), Marek Švec (18, Dubnica – kölcsönbe), Martin Kovaľ (23, csapat nélkül), Marián Chobot (22, Slovan – kölcsönből vissza), Taofiq Jibril (24, Žilina – kölcsönből vissza), Peter Kolesár (23, Spartak Trnava – kölcsönből vissza)

FK Železiarna Podbrezová

Érkezett:

Moses David Cobnan (19, Sereď), Damian Bariš (27, Brno), Matej Oravec (24, Philadelphia – kölcsön után végleg), Marcel Vasil (21, Termalica – kölcsönbe), Ibrahim Sad (19, Star Makers), Derrick Bonsu (20, Loja CD), Tobias Raffay (20, Slovan U21 – kölcsönből vissza), Adam Danko (19, Podbrezová U19), Marek Belko (18, Podbrezová U19), Alex Molčan (19, Podbrezová U19), Nicolas Šikula (19, Podbrezová U19), Matúš Mader (21, Skalica – kölcsönből vissza), Martin Talakov (19, Žilina B – kölcsönből vissza)

Távozott:

Tobias Raffay (20, Lehota pod Vtáčnikom), Matúš Mader (21, SC/ESV Parndorf), Vladimír Barbora (21, Pohronie), Filip Dlubáč (21, Trebišov – kölcsönbe), Roland Galčík (20, Žilina – kölcsönből vissza)

MFK Dukla Banská Bystrica

Érkezett:

Michal Faško (27, Libere), Matej Franko (21, Nitra), Adrián Slávik (Trenčín), Timotej Záhumenský (26, Pohronie – kölcsön után végleg), Martin Rymarenko (23, DAC – kölcsönbe), Lukáš Gašparovič (29, Petržalka – kölcsönbe), Cyriaque Mayounga (21, csapat nélkül), Matúš Koroš (18, MFK Dukla U19), Filip Baláž (19, MFK Dukla U19), Norbert Brodziansky (20, Námestovo – kölcsönből vissza)

Távozott:

Sven Jurčišin (20, Humenné), Jakub Šulc (29, SC/ESV Parndorf), Norbert Brodziansky (20, Pohronie), Lukáš Kojnok (25, Lučenec – kölcsönbe), Patrik Vajda (33, csapat nélkül), Matej Franko (21, Nitra – kölcsönből vissza)

MFK Skalica

Érkezett:

Haiderson Hurtado (26, Azuriz FC), Roman Haša (29, Sereď), Yann Yao (25, Sereď), Peter Čögley (33, Zlaté Moravce), Igor Šemrinec (34, Košice), Jaroslav Mihalík (28, Pohronie), Oliver Podhorin (29, GKS Jastrzebie), Ján Vlasko (32, Spartak Trnava), Andrej Fábry (25, DAC), Marek Václav (25, Košice), Denis Potoma (22, Sereď)

Távozott:

Ján Mizerák (28, Košice), Dominik Čaltík (19, Hodonín), Denis Gröger (23, L. Mikuláš), Patrik Voleský (24, Košice), Martin Vašíček (20, Kopčany), Tomáš Hambálek (21, Nitra), Erik Riška (20, Rača – kölcsönbe), Tomáš Brigant (27, Petržalka – kölcsönbe), Kristián Mihálek (22, Sereď – kölcsönbe), Lukáš Svrček (31, csapat nélkül), Miroslav Almaský (27, csapat nélkül), Ľubomír Ligas (20, Oreské – kölcsönből vissza), Matúš Mader (21, Podbrezová – kölcsönből vissza)


(tt)