Alibire márpedig szükség lesz

Ardamica Zorán | 2023. június 1. - 17:16 | Vélemény

Míg egyes szlovák pártok szép sorban, kampányszerűen be-bejelentik, hogy egy-egy országos vagy világhírű szakembert felvettek a soraikba, addig a Szövetség nem dicsekszik és nem is dicsekedhet ilyesmivel. 

Alibire márpedig szükség lesz
Forró Krisztián és Berényi József - Szövetség/Facebook

Pedig hát nemcsak én figyelmeztettem őket, hiszen az mit számítana… Mások ugyancsak szóvá tették már a dolgot.

Most a Szövetség emkápés vezetői inkább annak örülnak, hogy megszabadultak valakiktől, szerintük azoktól, akik „feszültséget gerjesztettek” (idézet az elnöktől). Vagyis a hidasok konzekvensebb részétől.

Oké, mondhatnánk, ha egyszer a két gondolkodás nem képes elegyedni, hát ne erőltessük. Csakhogy míg a kilépő Híd máris talált partnert, gyaníthatóan nem szakmai háttér nélkülit, addig Forró olyasmit már nem tett közzé, hogy a hidasok helyett másokkal, mások tudásával, szakemberekkel erősödne a Szövetség.

Már ha ugyebár a feszültséget még életében nem gerjesztő Gyimesit nem tekintjük tudós professzornak. De nem tekintjük, mert sok mindennek tekinthető, csak éppen tudós professzornak nem. Sőt, amiből doktorit szerzett, azon a szakterületen (politikatudományok) sem produkált eddig kiemelkedően szembeötlőt.

Márpedig ha a Szövetség arra a belterjességre játszik, hogy ő önmagának önmagát kielégítően (ön)elég (ugye, elég finam fogalmaztam?), akkor maximum saját maga szavaz majd saját magára. Az nem kínálat. Se nem program, se nem képviselet. Ígérni sem tud. Márpedig ha egy párt már ígérni sem lesz képes – hiszen minek alapján tenné? –, akkor mire lehet képes... Gyakorlatilag a polgármesterei, esetleg egyes megyei képviselői tudására hagyatkozhat, ők ugyanis dolgoznak. Önkormányzati szinten. Azon kívül?

Csaxólok: lassan azért elmúlnak azok az idők, amikor a választás hitbéli kérdés volt, egyre több választó racionális és konkrét igényeket kezd támasztani.

Ez a csoport azt választja, aki nem zsarolja őt a politikai vagy más hitével, nem ítélkezik róla (vagyis nem árulóz), hanem azt, aki konkrét és korrekt szakmai válaszokat fogalmaz meg, legyenek bár simán összeköthetők valamely ideológiai paradigmával...

A „mi vagyunk az igaziak” ilyen értelemben nem érv, hanem kétségeket ébresztő dogma.

Úgyhogy minimum azért érdemes lenne pár szakembert felvenni, odacsábítani vagy legalább pénzért alkalmaznia, hogy ha a most már hídmentes, tökéletes Szövetség nem kerülne be a törvényhozásba, hát tökéletessége dacára legyen kire fogni a dolgot. Mert ugyebár így azt már sem a Hídra, sem Sorosra, sem Bugárra, sem a háttérhatalomra, de még az oltásokra vagy az ukránokra sem lehet rákenni. Alibire márpedig szükség lesz.