Alig akad magyar, aki visszakérte szlovák állampolgárságát, cseh annál inkább!

2019. július 14. - 12:22 | Belföld

Egyelőre nagyjából a harmada-negyede kérvényezte állampolgárságának visszaszerzését azok közül, akik egy másik felvétele miatt veszítették el azt.

Alig akad magyar, aki visszakérte szlovák állampolgárságát, cseh annál inkább!
Archív felvétel

Az első Robert Fico-kormány idején (2010) elfogadott törvény miatt kell lemondaniuk szlovák állampolgároknak az állampolgárságukról, ha felvesznek egy másikat. Ennek a jogszabálynak az elfogadásával reagáltak a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvényre, amely megkönnyíti a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz való jutását.

Azóta összesen 2933-an veszítették el szlovák állampolgárságukat.

Azóta próbáltak enyhíteni a törvényi szigoron, azonban egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott az Alkotmánybíróság is, azonban nem mondták ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e. 2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaszerzését. A kérvény beadása után megvizsgálják, mik voltak az okai az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, ami miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

2015 januárjától mostanáig 882-en kérvényezték az állampolgárságuk visszaszerzését, közülük 782-nek ezt már megítélték, a többi kérvény elbírálása pedig a belügyminisztérium szerint folyamatban van.

A 782-ből 270-en vannak a csehek, 146-an britek, 122-en németek, 73-an amerikaiak, 49-en ausztrálok, 35-en kanadaiak, 28-an svájciak és mindössze 11-en magyarok. (További számok: olasz - 9, luxemburgi - 8, svéd - 6, holland/dán - 5-5, ír - 3, belga/francia/izraeli/osztrák - 2-2, finn/lengyel/román/ukrán - 1-1)

Egyébként azok, akik elveszítették szlovák állampolgárságukat a magyar felvétele miatt, aránylag szintén nagyon kevesen vannak az összeshez képest. Ennek kapcsán nincs aktuális adatunk, de egy évvel ezelőtt, amikor 2348 volt az állampolgárságuktól megfosztottak száma, közöttük mindössze 106 volt a magyar. Tehát elmondható, hogy a magyarok tekintetében jóval alacsonyabb azok aránya, mintegy tizedük, akik visszaszerzik szlovák állampolgárságukat, míg a cseheknél ugyanez megközelíti az összes felét.

(TASR/parameter)