Alig kezdődött el, máris véget ért a Danko leváltásáról szóló rendkívüli ülés

2018. november 6. - 13:38 | Belföld

Nem folytatják a 13 órakor elkezdődött rendkívüli ülést, amelyen Andrej Danko házelnököt akarta leváltani az ellenzék, ugyanis túl kevés képviselő támogatta az ülésprogramot.

Alig kezdődött el, máris véget ért a Danko leváltásáról szóló rendkívüli ülés
Fotó: SITA

A jelenlévő 139 képviselő közül csupán 64-en támogatták a javasolt programot, így idő előtt véget ért az ülés. A Smer és az SNS képviselői nem támogatták a programot, míg a Híd többsége tartózkodott. A program ellen szavazott Peter Marček, Martina Šimkovičová és Rastislav Holúbek független parlamenti képviselő is.

Az ellenzéki képviselők főként az SNS elnökének doktori munkája körül kialakult botrány miatt akarták meneszteni pozíciójából Dankót, valamint azt sem nézték jó szemmel, hogy nem akarja elfogadni a biztonsági és katonai stratégiákat a parlamentben.

„Az Andrej Danko doktori munkája körül kialakult botrány nemcsak az ellenzékben, hanem a nyilvánosságban is súlyos kételyeket ébresztett a titulusát illetően. Léteznek olyan jelek, amelyek szerint plagizálhatta a munkáját. Az SNS elnöke a viselkedésével nemcsak funkciójára, hanem a főiskolákra, és a főiskolai diákokra is szégyent hoz“ – áll az ellenzék álláspontjában.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) szerint Danko oroszországi ambíciói is ellentétben állnak Szlovákia külpolitikájával. „A külföldi utazásaimat illetően elmondhatom, hogy még akkor is elutaznék Oroszországba, ha az egész ellenzék a Dunába ugrana“ – jegyezte meg Danko.

TASR/para