Alig ment el valaki választani Afganisztánban

2019. szeptember 29. - 13:53 | Külföld

Rendkívül alacsony volt a részvétel a szombaton tartott afganisztáni elnökválasztáson: nem hivatalos becslések szerint a szavazásra jogosultak alig húsz százaléka, körülbelül kétmillió ember adta le voksát.

Alig ment el valaki választani Afganisztánban
Fotó: AP/SITA

A választási bizottság vasárnapi közlése szerint a részvétel várhatóan a 2004 óta tartott négy elnökválasztás közül a legalacsonyabb volt. A szavazóhelyiségek felében a szavazásra jogosultak valamivel több mint 10 százaléka (1,05 millió) adta le a voksát.

A legutóbbi, 2014-es elnökválasztáson mintegy hétmillió szavazó adták el voksát.

Mintegy 9,6 millió szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz, hogy megválassza az államfőt a 18 jelölt közül, akik közül a két legnagyobb esélyes Asraf Gáni jelenlegi elnök, illetve miniszterelnöke, Abdulla Abdulla.

Harún Mir független kabuli elemző szerint az alacsony részvétel ellenére az új kormány mandátuma erősebb lesz, mind az elődjéé, mert a választások sokkal "tisztábbak" voltak, mint a korábbiak. A szavazóhelyiségek előtt megkérdezett választók elmondásából ítélve a támadásoktól, illetve a csalástól való félelem miatt volt alacsony részvétel.

A tálib lázadók előzőleg figyelmeztették a lakosokat, hogy ne menjenek el szavazni, mert a fegyvereseik a szavazóhelyiségekre fognak támadni. A Pazsvok afgán hírügynökség szerint legkevesebb harmincketten vesztették életüket szélsőségesek által elkövetett 113 támadásban.

A korábbi választásokat - az erőszakcselekményeken kívül - beárnyékolták a csalásokkal a választási bizottság elfogultságával kapcsolatos vádak, és ez hatott a mostani választási kedvre is. Számos megfigyelő szerint azonban az idei elnökválasztás jobban megszervezett volt, mint a korábbiak. Az Emberi Jogok Független Bizottsága (AIHRC) szerint számos kedvező tényező volt, így a választás lebonyolításában résztvevőket is alaposabban voltak felkészítették.

Az előzetes eredményeket a tervek szerint október 19-én, a végeredményt pedig november 7-én teszik közzé. Ha egyetlen jelölt sem kapja meg szavazatok több mint ötven százalékát, második fordulót tartanak néhány héten belül.

(MTI)