Alig segít valamit az időseken az inflációellenes csomag a nyugdíjasszervezet szerint

2022. június 7. - 13:29 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn fogadta a szociális partnerek, az önkormányzatok és a családbarát szervezetek képviselőit. Az inflációellenes csomagról tárgyaltak, amelyet a parlament már jóváhagyott, jelenleg pedig az államfőnél van, aki aláírhatja, de vissza is küldheti a parlamentbe.

Alig segít valamit az időseken az inflációellenes csomag a nyugdíjasszervezet szerint
Fotó: TASR - illusztráció

A szociális partnerek különösen a jogalkotási folyamatot és a szociális párbeszéd mellőzését kifogásolták. A célcsoportokkal kapcsolatban is vannak fenntartásaik. A szakszervezetek szerint a csomag nem segít az infláció által leginkább sújtott személyeken.

"Hirtelen bizonyos inflációellenes segélyekből családbarát reform vagy családbarát intézkedéscsomag lett"

- mondta Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) SR képviselője. Pokorná Valéria, a Szlovák Nyugdíjasszövetség részéről kiemelte, hogy az inflációellenes csomag nagyon kedvezőtlen az idősek számára.

Rastislav Machunka, a Szlovák Munkaadói Szakszervezetek Szövetségének (AZZZ) képviselője hangsúlyozta, arra kérték a köztársasági elnököt, fontolja meg, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e a törvényjavaslattal. Úgy látja, a bíróságnak kell értékelnie, hogy visszaélés történik-e a rövidített jogalkotási folyamattal. A munkaadókat nyugtalanítják a csomag költségvetési tervezetei is, az ugyanis szerintük nem inflációellenes.

Az orosz kőolajból származó rendkívüli bevételek megadóztatásáról szóló javaslattal kapcsolatban Alekszej Beljajev, az Ipari Szakszervezetek és Közlekedési Szövetség (APZD) elnöke elmondta, várják a javaslatot, hogy mindez hogy nézhet majd ki.

Az önkormányzatok arra is felhívták a figyelmet, hogy az inflációellenes csomag következtében több millió euró kieshet a költségvetésükből.

"A legtöbb régió azt állítja, hogy ezt a szabványt nem kellene aláírni, hanem vissza kellene küldeni a parlamentnek, és az Alkotmánybíróságnak kellene döntenie róla" - mondta Jozef Viskupič, az SK8 és Nagyszombat megye elnöke.

A Szlovák Városok Szövetsége (ÚMS) elnökének, Richard Rybníčeknek – aki egyben Trencsén polgármestere is – meggyőződése, hogy ennek a csomagnak köszönhetően az élsportba tartozó klubok becsődölnek. Hozzátette, az államfő azt mondta, hogy a tények alapján fogja eldönteni, hogyan kezelje ezt a törvényt. „Ez nem érzelmi, hanem olyan vitákon alapuló döntés lesz, amelyekről a szlovák kormány korábban nem beszélt, és figyelmen kívül hagyta őket” – tette hozzá.

Az Életért és Családért Egyesület a honlapján közölte, a családbarát szervezetek hétfőn nem kaptak ígéretet az államfőtől arra vonatkozóan, hogy aláírja a törvényt. Arra kérték, hogy legyen "családbarát elnök", és írja alá.

Kapcsolódó cikk:
Čaputová kedden dönt a szociális csomagról, de Matovič már „tudja”, hogy mi lesz a verdikt

(TASR)