Alig távozott a posztjáról a szlovák kormányfő, Ficót kinevezték az olasz parlament élére

Míg nálunk az olasz nevű Peter Pellegrini a kormányfő, addig az olaszoknál ma egy Roberto Fico nevezetű személyt választottak meg a képviselőház elnöki tisztségébe.

Alig távozott a posztjáról a szlovák kormányfő, Ficót kinevezték az olasz parlament élére
Facebook

Erős a gyanú, hogy semmi köze egymáshoz a két Ficónak, és míg Robert a Smer nevezetű pártot igazgatja, addig Roberto az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevezetű tömörülésnek a tagja.

A március eleji olaszországi parlamenti választásokon győztes erők közötti megállapodás értelmében az új római parlament két házának elnöki tisztségeit a jobbközép Hajrá Olaszország és az M5S osztotta el egymás között. A választásokon pártként legtöbb szavazatot (több mint 32 százalékot) szerzett M5S a képviselőház elnöki székére pályázott, és ezt a választásokon legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerző jobbközép koalíció is támogatta.

Így az alsóház új elnöke Roberto Fico, az M5S politikusa lett. A pénteken először összeülő római parlament az egymás utáni negyedik voksoláson választotta meg Ficót. A 44 éves politikus a 2000-es évek közepétől aktív szerepet tölt be az M5S mozgalmának kiépítésében, majd párttá alakításában. Az utóbbi öt évben az olasz közmédiát ellenőrző parlamenti bizottság M5S-tagja volt.

MTI/sp