Alig tudnak lélegezni az oltatlan páciensek, mégis az egészségügyi alkalmazottakat támadják – felfoghatatlan esetekről számolt be a rendőrség

2021. december 7. - 09:56 | Régió

Az orvosok és egészségügyi nővérek a végkimerülésig dolgoznak a szlovákiai korházakban, hogy a kedvezőtlen járványhelyzetben a lehető legtöbb életet megmentsék. Ennek ellenére akadnak olyanok, akik nem értékelik a fáradozásaikat. Az orvosok több esetben életveszélyes fenyegetéseket is kapnak – mondta a Paraméternek egy tüdőgyógyász.

Alig tudnak lélegezni az oltatlan páciensek, mégis az egészségügyi alkalmazottakat támadják – felfoghatatlan esetekről számolt be a rendőrség
Fotók: TASR/Paraméter (illusztráció)

Életveszélyes fenyegetések

Napi szinten érik támadások a covidos betegeket kezelő egészségügyi személyzetet, mondta portálunknak Kása Zsolt tüdőgyógyász, aki Pozsonyban a ružinovi kórházban kezel covidos betegeket.

Elmondta, nem azok lépnek fel támadólag az orvosokkal szemben, akik a kórházi ágyon fekszenek, hanem a hozzátartozóik.

„Engem is megfenyegettek már, hogy megölnek” – mondta portálunknak Kása Zsolt. „A hozzátartozók feltételezik, hogy nem tettünk meg mindent a betegek érdekében, és nem adtunk be nekik minden lehetséges gyógyszert” – nyilatkozta Kása.

Agresszív oltatlanok

A rendőrség a közösségi oldalán számolt be róla, hogy a pozsonyi Szent Cirill és Metód Kórház személyzete felhívta rá a figyelmet, hogy a covid-részlegen az orvosoknak és a nővéreknek számos esetben verbális és fizikális támadásban van részük a súlyos állapotban lévő oltatlan páciensek részéről. A hatóság be is számolt néhány ilyen esetről.

Egy férfi azzal fenyegette az orvost, hogy megöli őt. Hosszabb ideje megtagadta, hogy lélegeztetőgépre kössék, ami végül már csak akkor következett be, amikor kontrollálhatatlanul fuldoklott. A pácienst intubálták, máskülönben meghalt volna.

Egy másik esetben egy páciens fizikálisan bántalmazott egy egészségügyi nővért. Az elkövetőt azóta már lélegeztetőgépre kötötték. Emellett olyan is megtörtént, hogy egy páciens késsel fenyegetette meg a nővéreket.

A rendőrség azt tanácsolja az egészségügyi alkalmazottaknak, hogy hasonló esetekben haladéktalanul hívják a 158-as számot. A hatóság szerint mivel már az említett elkövetők mind lélegeztetőgépre vannak kötve, jelenleg nem szükséges velük kapcsolatban olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek az egészségügyi alkalmazottakkal szembeni esetleges támadások meggátolására szolgálnának.


-para-