Alighogy leérettségiznek az utolsó kisgimisek, újraindulhat a nyolcéves gimnázium Dunaszerdahelyen

2024. február 27. - 13:46 | Régió

Legutóbb nyolc évvel ezelőtt vettek fel diákokat a Vámbéry Ármin Gimnázium nyolc osztályos programjába. Akkor még Zirig Ferenc volt az igazgató, akinek utolsó éveiben már meglehetősen lecsökkent a gimnázium iránt érdeklődő diákok száma.

Alighogy leérettségiznek az utolsó kisgimisek, újraindulhat a nyolcéves gimnázium Dunaszerdahelyen
Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum

A nyolcosztályos gimnázium azokat érinti, akik már elkezdték a felső tagozatot az alapiskolájukban, jelenleg ötödikesek, és adott esetben érdekli őket egy másfajta képzés. A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban hosszú ideig működött ez a képzés, Zirig Ferenc igazgatói ténykedése idején azonban tulajdonképpen leépült. A Vámbéry gimi igazgatói posztját tőle vette át öt évvel ezelőtt Valkai Anett, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy már a korábbi években is megpróbálta újraindítani.

"Minden évben próbáltam újranyitni, de nem volt rá keret, sem diáklétszám. Idén sem kaptuk meg a támogatást a minisztériumtól, a megyei elnök, alelnök és testület döntött úgy, hogy elkülönítenek egy összeget a megyei költségvetésben, ami megegyezik azzal az összeggel, amit 15 diák után fizetnének normatív támogatásként" - magyarázta az igazgató, hozzátéve, ez mintegy 30-40 ezer eurót tesz ki.

A legutóbbi kisgimisek most egy vegyes osztályban készülnek az érettségire. Ezt az osztályt olyan diákokkal töltötték fel, akik a négyéves gimibe jelentkeztek. Ősztől, a 2024/25-ös tanév kezdetétől tehát jó esetben újraindulhat a nyolcosztályos gimnáziumi oktatás, legfeljebb 15 diákkal.

Jelentkezni március 20-ig lehet, tehát tulajdonképpen gyorsan kell dönteniük azoknak az ötödikeseknek, akik eddig ilyesmin esetleg nem is gondolkodtak. Hogy segítsék a döntésüket, február 28-án, tehát szerdán 13 órától nyílt napot tartanak a Vámbéry gimiben, ahová várják az ötödikeseket és szüleiket, hogy megválaszolják minden kérdésüket a nyolcosztályos gimnáziummal kapcsolatban.

Azoknak, akik jelentkeznek, felvételizniük is kell majd. "Magyar és szlovák nyelvből, matematikából. A felvételit az ötödikes tananyagból állítjuk össze. Mindhárom tantárgyból 30 pontot lehet elérni és figyelembe vesszük a negyedikes év végi és ötödikes félévi bizonyítványt, illetve a versenyeredményeket" - fejtette ki.

Felmerül a kérdés, hogy a megye a következő tanévekben is finanszírozná-e újabb diákok felvételét, mivel újabb első osztályok nyitásával nyilván minimálisan duplázódna a ráfordítandó költség. Valkai Anett ezzel kapcsolatban nem tudott érdemben reagálni, ugyanakkor azt elmondta, hogy ha kellő számú jelentkezővel sikeresen vennék az első évfolyamot, nyilván a minisztérium is másképp állhatna hozzá.

A 2024/25-ös tanévben ugyanakkor nemcsak ezzel az egy, hanem mindjárt két osztállyal lehet magasabb a létszám a Vámbéry gimiben. Valkai Anett ugyanis elmondta, hogy jövőre is három osztályt nyithatnak 69 leendő nagygimissel, miközben idén - mint említettük - még két végzős osztályuk érettségizik. A következő lehet az egymást követő harmadik évfolyam, amelyben három osztálynyi diákot oktatnak és ha ez a tendencia fennmarad, akkor jövőre az utolsó kétosztályos évfolyam érettségizik le, a 2025/26-os évfolyamtól pedig már mind a négy évfolyamukban három osztály működhet. Jelenlegi 219 diákjuk van a gimiben, 148 pedig a mellette működő nyelviskolában.

(SzT)