Alkotmánybíró-jelöltek: Bugár nem enged titkosan szavazni, Danko meg egyenesen rápirított a képviselőkre!

2019. szeptember 25. - 15:38 | Belföld

Ha Smer-SD szerdán azt javasolja, hogy titkosan szavazzunk az alkotmánybíró-jelöltekről, a Híd nem fogja támogatni ezt a javaslatot – jelentette ki Bugár Béla, a párt elnöke. Hozzátette, reméli, sikerül megválasztani a még hiányzó jelölteket. Elmondása szerint a koalícióban nincs megállapodás a jelöltek nevéről, erről a Koalíciós Tanács tárgyal.

Alkotmánybíró-jelöltek: Bugár nem enged titkosan szavazni, Danko meg egyenesen rápirított a képviselőkre!
Fotó: TASR

„Feltételezem, hogy a smeresek titkos választást fognak javasolni, amit nem fogunk megszavazni, a választás nyilvános lesz”

- mondta Bugár, és újra hangsúlyozta, a nyilvános voksolást támogatja. „Ha valaki ismét akadályokat gördít az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásának útjába, tudnia kell mindenkinek, hogy azok nem mi leszünk” - hangsúlyozta.

A Híd elnöke hozzátette, a kérdésről még tárgyal a Koalíciós Tanács, és a párt képviselői klubja is.

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök a szerdai kormányülés után kijelentette, reméli, sőt 99 százalékig biztos benne, hogy sikerül megválasztani a még hiányzó jelölteket.

Andrej Danko (SNS) házelnök felszólította a parlamenti képviselőket, válasszák meg a még hiányzó alkotmánybíró-jelölteket. Ezt szerdán, a parlamentben tartott megbeszélés után mondta, és hozzátette, értesülései szerint a plénum jóváhagyja a nyilvános szavazást, ő pedig mindent meg fog tenni, hogy az Alkotmánybíróság végre működőképes legyen.

„Ha jók az értesüléseim, a mai szavazás nyilvános lesz” - mondta Danko. Számos sikertelen szavazás után meg kell mutatni, ki hogyan szavazott. Emlékeztetett, hogy az eddigi választások kudarcba fulladtak, és szeretetné, hogy a Hídhoz, amely szintén a nyilvános szavazást preferálja, csatlakozzon az ellenzék is. Hangsúlyozta a szavazatok többségére van szükség, mert különféle okokból több képviselő is hiányzik az ülésről.

Danko tájékoztatása szerint 15 órakor tartanak megbeszélést ebben az ügyben a koalíciós partnerekkel. Emlékeztetett, hogy a koalícióban megállapodás született arról, hogy mindenki szabadon szavazhat a választás módjáról.

Szerda délután újra szavaznak a képviselők az alkotmánybíró-jelöltekről. Ez lesz az ötödik választás, a parlamentnek eddig nem sikerült a kellő számű jelöltet megválasztania, akik közül Zuzana Čaputová kinevezhette volna az új alkotmánybírókat. Négy jelöltet kell még megválasztaniuk, a mai választásra 16-an jelöltették magukat.

(TASR)