Alkotmánybíró-választás: egyetlen jelöltet sem választottak meg, csütörtökön jön az újabb szavazás!

2019. február 12. - 18:31 | Belföld

A képviselők kedden 17 órától nyilvános szavazáson döntöttek volna arról a 18 jelöltről, akik közül Andrej Kiska köztársasági elnök kijelöli majd a kilenc alkotmánybírót. Kedden azonban nem született döntés.

Alkotmánybíró-választás: egyetlen jelöltet sem választottak meg, csütörtökön jön az újabb szavazás!
Fotó: Paraméter

A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. A választáson végül egyetlen jelöltet sem választottak meg, így csütörtökön 11 órakor újra szavazás vár a képviselőkre.

Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, állítólag az SNS-esek is ugyanígy jártak el, a Híd képviselői azonban nem üres szavazólapokat adtak le.

Kapcsolódó cikk: Fico és Danko sem szavazott senkire, Bugár 12 jelöltet választott ki

A Smer egyik képviselője, Ľubomír Vážny elismerte, hogy üres szavazólapot adott le. Elmondása szerint azért tett így, mert nem tud azonosulni a jelöltekkel. Hozzátette, a Smer képviselői szabad kezet kaptak a szavazást illetően.

Juraj Blanár, a Smer alelnöke szerint a párt képviselői így nyilvánították ki véleményüket a nyilvános szavazásról, amely az eredményből kitűnik.

Erik Tomáš (Smer-SD) szerint az alkotmánybíró-választás első fordulójának eredménye lehetőséget ad további tárgyalásokra.

„Az elutasító hozzáállásunkkal fejeztük ki véleményünket a nem demokratikus nyilvános szavazással kapcsolatban, és egyúttal azt is teszteltük, hogy működik-e a kormánykoalíció” – tette hozzá a smeres képviselő.

Ľubomír Petrák (Smer-SD) nem tartja kizártnak, hogy amennyiben az alkotmánybíró-választás második fordulója is nyilvános lesz, ismét üres szavazólapot fog leadni.

A Smer korábban nem támogatta az alkotmánybíró-választás nyilvánossá tételét, a Híd és az SNS azonban igen, így a képviselők nyilvános voksoláson szavaztak a jelöltekről.

A keddi szavazást követően Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke felszólította az alkotmányjogi bizottságot, hogy döntse el, nyilvános vagy titkos legyen-e az alkotmánybíró-választás második fordulója, amelyet csütörtökön 11 órakor tartanak.

A képviselők 37 jelölt közül választhattak miután Lucia Kurilovská még korábban visszalépett a jelöltségtől, kedden pedig Robert Fico is erre a lépésre szánta el magát. A ĽSNS is visszavonta Radovan Hrádek jelöltségét, a párt képviselői pedig nem vettek részt a keddi alkotmánybíró-választáson.

"Hogy a legerősebb politikai párt elnökeként aktív tárgyalásokat folytathassak a továbbiakban az alkotmánybíró-jelöltekről, és ne merüljön fel a gyanú, hogy saját érdekeimet tartom szem előtt, úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől, és erről levélben értesítem a parlament elnökét. Annak ellenére, hogy minden törvényes feltételét teljesítettem a legitim jelöltségnek"

– jelentette ki Fico a keddi sajtótájékoztatóján, ezenkívül elmondta: a Híd párt hozzáállása miatt fennáll a koalíciós szerződés felmondásának a veszélye.

(TASR/parameter)