Alkotmánybíró-választás: Fico és Danko sem szavazott senkire, Bugár 12 jelöltet választott ki

A Smer-SD elnöke, Robert Fico és az SNS vezetője, Andrej Danko sem szavaztak senkire a keddi alkotmánybíró-választáson, amelyen egyetlen jelöltet sem választott meg a parlament.

Alkotmánybíró-választás: Fico és Danko sem szavazott senkire, Bugár 12 jelöltet választott ki
Fotó: Paraméter

Mindkét pártvezető teljesen üresen adta le a szavazólapot. Bugár Béla a 12 jelöltet választott ki, név szerint Ladislav Duditšot, Libor Duľát, Eva Fulcovát, Peter Kresákot, Miloš Maďart, Pavol Malichot, Peter Molnárt, Pfundtner Editet, Ľuboš Szigetit, Daniela Švecovát, Marek Tomašovičot és Michal Trubant.

A parlament alelnöke, Andrej Hrnčiar (Híd) 13 jelöltre szavazott.

Az ellenzéki vezetők közül Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a maximális 18 jelöltre szavazott: Ladislav Duditšot, Anton Dulakot, Libor Duľát, Ivan Fiačant, Dagmar Fillovát, Martin Javorčekot, Martina Jánošíkovát, Eva Kováčechovát, Štefan Kseňákot, Pavol Malichot, Michal Matulníkot, Peter Molnárt, Zuzana Pitoňákovát, Peter Strakát, Ján Šikutát, Robert Šorlot, Ján Štiavnickýt és Martin Vernarskýt.

18 jelöltet támogatott a Sme rodina elnöke, Boris Kollár is.

Mint ismert, a képviselők az alkotmánybíró-választás első fordulóján kedden egyetlen jelöltet sem választottak meg. A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, így tiltakozva az ellen, hogy a szavazás nyilvánosan zajlott.

A képviselők 37 jelölt közül választhattak miután Lucia Kurilovská még korábban visszalépett a jelöltségtől, kedden pedig Robert Fico is erre a lépésre szánta el magát. A ĽSNS is visszavonta Radovan Hrádek jelöltségét, a párt képviselői pedig nem vettek részt a keddi alkotmánybíró-választáson. Fico keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, a Híd párt hozzáállása miatt fennáll a koalíciós szerződés felmondásának a veszélye.


(TASR/para)