Alkotmánybíró-választás: A Smer ragaszkodik a titkos szavazáshoz

2019. július 1. - 20:32 | Belföld

Az alkotmánybíró-jelöltek választásával összefüggésben a Smer-SD továbbra is ragaszkodik a titkos szavazáshoz.

Ezt hétfőn jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke, aki szerint az alkotmánybíró-választás eddig „összességében” sikeresnek mondható. Fico koalíciós partnerei, Bugár Béla és Andrej Danko múlt héten kilátásba helyezték, hogy legközelebb már nyilvános szavazást fognak javasolni. Ezt azután jelentették ki, hogy júniusban sem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet a parlamentben.

Fico hétfőn elismételte: a titkos szavazás a demokrácia vívmánya, a választás módjáról pedig a parlament dönt. Egyben visszautasította, hogy a képviselők szándékosan nem választották meg a kellő számú jelöltet. „A 18 jelölt közül tizennégyet már megválasztottunk titkos szavazás keretében. Legutóbb történtek hibák. (…) Képtelenség azt feltételezni, hogy valaki összeesküvést sző” – jelentette ki a pártelnök. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy találjanak még legalább négy-öt megfelelő jelöltet, akik készek indulni a választáson.

Fico nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a koalíciós pártok együtt szavazhatnak majd az ellenzékkel. „A koalíciós szerződés értelmében a választási ciklus vége felé a kormánypártok helyzete már nem annyira kötött. Ezért lehetséges, hogy az ellenzékkel együtt is fogunk szavazni. (…) Minden lehetséges, de nekem az a fontos, hogy átmenjen a költségvetés, és hogy megválasszuk a jelölteket” – fűzte hozzá.

Peter Pellegrini kormányfő vasárnap azt nyilatkozta, hogy jobb a titkos szavazás, mert így a leendő bírók nem tudják, ki szavazott rájuk. Hozzátette: nem zárkózna el a nyilvános szavazástól sem, ha az nagyobb mértékben garantálná a megállapodások betartását.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet. A következő jelöltválasztásra a szeptemberi ülésen kerül sor. Az előző köztársasági elnök, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Zuzana Čaputová elnök asszony kijelentette: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.


TASR