Alkotmánybírósághoz fordul a ZMOS az óvodatörvény miatt

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) Alkotmánybírósághoz fordul az ötödik életévüket betöltő gyerekek számára kötelező óvodalátogatást előíró törvény miatt.

Alkotmánybírósághoz fordul a ZMOS az óvodatörvény miatt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Meggyőződésünk, hogy a törvény Alkotmánysértő, emellett sérti az önkormányzatiság elvét is, melynek betartására Szlovákiai kötelezte magát az európai charta ratifikálásával” - nyilatkozta a TASR-nek Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője.

Az oktatási törvény módosítását szerdán írta alá Zuzana Čaputová államfő, ám a ZMOS szerint több rendelkezése is alkotmánysértő. „Az Alkotmány és az európai önkormányzati charta szerint sem ruházhat át az állam jogköröket az önkormányzatokra úgy, hogy ne teremtené meg hozzá az anyagi fedezetet is. Ez most nem így történt.  Például a törvény magyarázatában az áll, hogy bevezetésének anyagi hatása az önkormányzatok költségvetésére 0 euró lesz” – magyarázta Kaliňák.

Az oktatási tárca azt reméli, a gyerekek a kötelező egyéves óvodalátogatás után felkészültebbek lesznek az iskolára, és ezáltal hosszabbtávon általánosan javulnak az országos oktatási felmérőkön elért eredmények. A tárca szerint az óvodai felkészítés jelentősen javítja a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek kommunikációs készségeit.


(TASR)