Alkotmánybíróságra küldte a vitatott 363-as paragrafust Zuzana Čaputová

2023. január 26. - 16:31 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az alkotmánybíróságra küldte a vitatott 363-as paragrafust. 

Alkotmánybíróságra küldte a vitatott 363-as paragrafust Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Az államfő kiemelte, a 363-as paragrafus jelenlegi szövegezése, illetve a jogkörök, amelyekkel erre hivatkozva a főügyész rendelkezik "aránytalanul beleavatkozik a bírói hatalom függetlenségébe".

Čaputová hangsúlyozta, meg kell őrizni a bíróságok függetlenségét, "különösen egy olyan fiatal demokráciában, mint Szlovákia", a bírósági döntéshozatali tevékenység relativizálásának jogi indokainak pedig restriktívnek, egyértelműnek és kiegyensúlyozottnak kell lenniük.

Az elnök azt is kifogásolta, hogy a főügyész 363-as paragrafus alapján hozott döntését nem lehet felülvizsgálni. Hozzátette, ez „nem elhanyagolható hatással bír” a jogállam minőségére és a polgárok jogainak védelmére.

A 363-as paragrafus lényegében arra ad lehetőséget a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőri határozatot, amennyiben törvénysértést fedez fel.

A paragrafus azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a főügyész helyettese az alkalmazásával megszüntette Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, valamint a pentás oligarcha, Jaroslav Haščák hivatalos gyanúsítását is. Ezt követően a kormánykoalíció egyes szereplői vitát indítottak arról, hogy a főügyésztől meg kellene vonni annak lehetőségét, hogy ilyen súlyos mértékben beavatkozhasson egy nyomozásba. Ez ellen viszont tiltakozott a Sme rodina párt, illetve maga Žilinka főügyész is, aki szerint a 363-as paragrafus megszűnése esetén csupán statisztai szerepet kapna. A paragrafus alkalmazásával a Főügyészség a Robert Fico és Robert Kaliňák ellen indított eljárást is leállította.

Maroš Žilinka főügyész legutóbb Martin Borguľa parlamenti képviselő ügyében húzta elő a hírhedt paragrafust: megszüntette a Borguľa ellen megvesztegetés gyanújával indított eljárást, valamint a speciális ügyész döntését, aki elutasította a gyanúsított eljárás megindítása miatt benyújtott panaszát. A főügyész indoklása szerint nem teljesültek az eljárás megindításának feltételei.

A főügyész lépésén a megbízott kormányfő annyira kiakadt, hogy kijelentette, Žilinka főügyésszé választása volt ennek a kormánykoalíciónak a legnagyobb hibája. Zuzana Čaputová államfő pedig már akkor jelezte, megtámadja a 363. paragrafust az Alkotmánybíróságon.


(TASR)