Alkotmányellenes bizonyos közjogi méltóságok fizetésének befagyasztása

Három bíró, köztük Mészáros Lajos viszont különvéleményt fogalmaz meg.

Alkotmányellenes bizonyos közjogi méltóságok fizetésének befagyasztása
Fotó: TASR

Az Alkotmánybíróság szerdán arról döntött, hogy bizonyos közjogi méltóságok fizetésének 2017-es befagyasztása nincs összhangban az alkotmánnyal. A vonatkozó törvény a 2011-es szinten tartja ezen közjogi méltóságok bérét.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatója, az ombudsman és a gyermekombudsman. Ide tartoznak továbbá azok az állami, minisztériumi alkalmazottak, akiknek a fizetése a parlamenti képviselőkétől függ.

Nem tartozik viszont ezek közé az államfő, a parlamenti képviselők és a kormánytagok.

A plénum határozatához különvéleményt csatol Peter Brňák, Milan Ľalík és Mészáros Lajos. Ez azt jelenti, hogy az ő véleményük eltér a plénumétól.

A törvény alkotmányosságával összefüggésben Jaromír Čižnár főügyész nyújtott be beadványt az Alkormánybírósághoz. Azzal érvelt, hogy az ország gazdasági növekedése és a nemzetgazdasági átlagbér emelkedése nem indokolják már a közjogi méltóságok fizetésének befagyasztását vagy olyan megszorító intézkedések alkalmazását, amelyeket gazdasági válság idején szokás.

(TASR)