Alkotmányellenes volt a tavalyi állami karantén!

2021. december 9. - 16:38 | Belföld

Az államilag elrendelt tavalyi karantén alkotmányellenes volt – tájékoztatott Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke a szerdai döntésről.

Alkotmányellenes volt a tavalyi állami karantén!
Fotók: Paraméter - archív - további képekért kattints!

Az ügy kivizsgálását Mária Patakyová ombudsman kezdeményezte: azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság mérje fel a járvány idején egyes jogokba történő beavatkozások alkotmányosságát.

Az Alkotmánybíróság igazat adott Patakyovának azzal kapcsolatban, hogy az állami karantén az egyes szállodákban, létesítményekben – ahova a külföldről hazaérkező személyeknek kötelezően izolációba kellett vonulniuk – megsértette a személyi szabadsághoz fűződő jogot. Ilyen karanténközpont működött például Bősön is (Dunaszerdahelyi járás).

Az érintettek kártérítésre azonban nem jogosultak, az állami karantén idején ugyanis az Alkotmánybíróság még nem mondta ki, hogy az intézkedés alkotmányellenes. Annyi viszont biztos, hogy a jövőben már nem rendelhetnek el kötelező állami karantént, amelyet egy meghatározott intézményben kell abszolválni. Az otthoni karantén ezzel szemben nem alkotmányellenes.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) és a belügyminisztérium jelezte, tudomásul vették az Alkotmánybíróság döntését, reakciót azonban csak későbbre ígértek.


(tvnoviny.sk)