Alkotmányos jog lehet a fegyverviselés Csehországban

2017. január 2. - 20:59 | Külföld

Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfőn közzétett alkotmánymódosító javaslatában azt indítványozta, hogy a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul  rögzítsék az ország alaptörvényében a fegyverviseléshez való jogot.

Alkotmányos jog lehet a fegyverviselés Csehországban
Fotó: Pixabay

A miniszter hétfőn közzétett előterjesztése szerint "az aktív és gyors védelem" csökkentené a támadók esélyeit a sikerre. A cseh állampolgároknak ezért el kell ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg "életüket, egészségüket és tulajdonukat" - derül ki a dokumentumból, amelynek beterjesztője szerint ily módon hozzájárulhatnának Csehország "belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez".

A cseh szociáldemokrata párti (ČSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház (alsóház) legalább háromötödének, illetve a Szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció - a ČSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-ČSL) - ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva.

A mintegy 10 millió lakosú Csehországban több mint 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. A tervezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.

(MTI/para)