Áll a bál az SaS-ben, Sulíkék kizárták Blahovát a pártból

Natália Blahová parlamenti képviselőt kizárták az SaS pártjából – erről az SaS szombati kongresszusán döntöttek.

Áll a bál az SaS-ben, Sulíkék kizárták Blahovát a pártból
Fotó: TASR

A hírről Ľubomír Galko, a párt alelnöke és a párt Demokratikus mag nevű platformjának tagjai számoltak be a kongresszust követően. Blahová ezidáig az SaS frakciójának vezetője volt.

„Egy kis reménnyel érkeztünk a kongresszusra, hogy sikerül visszafordulnunk a józan gondolkodáshoz. Szintén nagyok az ellentétek, az érzelmek kiéleződtek“ – állapította meg Blahová, majd hozzátette, hogy a delegátok többsége Richard Sulík pártelnök mellett szeretné folytatni a továbbiakban, a platform tagjai nélkül.

Blahová szerint Sulík azokat is elkergette az SaS-ből, akik segítettek neki felépíteni a pártot, mindezt azért, mert nem voltak hajlandók hallgatni a hibáiról. „Ez tipikusan egy politikus gyávasága, aki a pártban nem tudja megőrizni a természetes autoritását, ezért intrikákkal, rendkívüli kongresszusokkal, zsarolással, végül pedig riválisainak likvidálásával kényszeríti ezt ki“ – tette hozzá Blahová.

Galko a szavazatok összeszámlálását követően elmondta, hogy a kongresszus delegáltjai a párt két alelnöke (Jana Kiššová és ő), valamint az országos tanács többsége nélkül szavazta meg a jelöltlistát. Galko szerint a megszavazott jelöltlista a szétesés listája, amely az SaS-t a parlamenten kívülre löki.

Arról majd később döntenek, hogy Blahová maradhat-e továbbra is a párt frakcióvezetője. A platform tagjai sem pontosították a további lépéseiket, bár Sulík már korábban is felszólította őket a pártból való távozásra.

Richard Sulík a kongresszuson megszavazott jelöltlistát erősnek tartja, a párton belüli viszályokat pedig lezártnak. „Garantálom a jelöltlista stabilitását. Szinte az egész lista teljes, remek emberek szerepelnek rajta. Hétfőn megkezdjük a kampányt” – jelentette ki Sulík, aki reagált Galko kritikus szavaira is, miszerint a lista a parlamenten kívülre taszítja az SaS-t. „Nincs kétségem afelől, hogy ne kerülnénk be a parlamentbe.”


TASR/para