Áll a bál Orbán Viktor sálja miatt

2022. november 22. - 12:18 | Külföld

Orbán Viktor a Facebook-oldalán osztotta meg azt a videót, melyben gratulált Dzsudzsák Balázsnak. A felvételen jól látható a sálján szereplő Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum, amely nagy felháborodást keltett több ország politikai képviselőjénél is.

Áll a bál Orbán Viktor sálja miatt
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Például a román külügyi tárca szerint a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult” - írja a Transtelex.

Michal Šimečka, az Európai Parlament szlovák alelnöke és a Progresívne Slovensko (PS) elnöke szerint: „A politikában számítanak a szimbólumok is. Amikor egy szomszédos ország miniszterelnöke nagy-magyarországos sálat tesz a nyakába, tagadva az önálló Szlovák Köztársaság létezését, az veszélyes jelkép” - írta Šimečka a közösségi oldalán.

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter egy hosszú posztban foglalkozott a videóval, ahol megjegyezte, hogy a magyar és a szlovák történelem már ezer éve közös, amit nagyon tisztelnek. Szerinte a magyarok Szlovákiában otthon érezhetik magukat, ahogy akárki más. A külügyminiszter szerint azonban, ami nem tartozhat bele a szlovák-magyar kapcsolatokba, az az irrendentizmus és a revizionizmus, amelyek sehová nem vezetnek, csak vissza 1939-be, vagy oda, ahol most Ukrajna van az orosz agresszió miatt. Posztját azzal zárja, hogy "undor és humusz. Talán nem a legdiplomatikusabb kifejezés, de az is számít azért".

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője pedig bekéreti a kijevi magyar nagykövetet. "A revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez" – kommentálta az esetet az ukrán külügyi szóvivő.

Végül Orbán Viktor egy rövid posztban reagált a történtekre:


(24.hu, Transtelex, para)