Áll a bál: Szlovákia kikérte magának az oroszok történelemhamisítását!

Ivan Korčok külügyi államtitkár kéri számon az oroszokon, ami az orosz hadsereg tévécsatornáján jelent meg.

Áll a bál: Szlovákia kikérte magának az oroszok történelemhamisítását!
Vlagyimir Putyin (Fotó: AP/TASR)

A Zvezda csatornán azt közölték, hogy Csehszlovákia hálás lehetett, amiért 1968-ban a szovjet hadsereg erői bevonultak az országba, mivel ezáltal sikerült megakadályozni, hogy a nyugat forradalmat valósítson meg, aminek köszönhetően pedig további húsz évig megőrizték a békét.

Korčok a Twitteren élesen elítélte és a történelem súlyos elferdítésének nevezte az 1968-as szovjet megszállással összefüggően tett kijelentéseket. Szerdán utána hasonlóan cselekedett a másik államtitkár, Lukáš Parízek is.

A szlovák fél elmondásuk szerint magyarázatot fog kérni az oroszoktól. Parízek közölte, hogy kérdőre vonják az orosz nagykövetséget, és a moszkvai szlovák külképviseleten keresztül is lépéseket terveznek.

Emlékeztetett arra is, hogy ez nem az első ellentmondásos kijelentés, ami az orosz médiában megjelent, de bízik abban, hogy sikerül magyarázatot adniuk rá.

Korábban, 2015 májusában az orosz állami Rossijja 1 tévécsatorna közvetített egy dokumentumfilmet Varsói Szerződés - letagadott szemszögek címmel, és abban szintén a csehszlovákiai megszállást vették védelmükbe. A szlovák külügy akkor is közölte, kellemetlen meglepetést okozott az effajta, félrevezető prezentálása az inváziónak.

"A győzelem győzelem marad, a megszállás pedig megszállás, éppen ezért kitartunk az igazság tiszteletben tartása mellett, 1968-cal kapcsolatban is, ami egy nagy és hosszan tartó tragédiát jelentett az ország polgárai számára" - érveltek akkor.

A mostani cikkek éppen akkor jelentek meg, amikor Miloš Zeman cseh államfő éppen Oroszországban tartózkodik. Zeman és a cseh külügyminiszter, Lubomír Zaorálek ugyancsak élesen bírálta a tartalmukat.

(SME)