Áll a gyártás az ország egyik legnagyobb vállalatában, nem tudnak mit kezdeni az extrém energiaárakkal

2022. szeptember 22. - 11:33 | Belföld

Az extrém energiaárak miatt egy újabb szlovákiai nagyvállalatban állt le a termelés. Pontosabban nem indult újra a tervezett karbantartási leállás után.

Áll a gyártás az ország egyik legnagyobb vállalatában, nem tudnak mit kezdeni az extrém energiaárakkal
Fotó: TASR - archív

A vágsellyei Duslo Šaľa vegyipari vállalatban a hathetes karbantartási szünet letelte után is állnak a gyártósorok. A cég vezetősége közölte, hogy amíg nem kapnak az államtól megfelelő segítséget, addig nem folytatják a termelést – írja a Denník E.

Ebből kifolyólag fennáll annak a veszélye, hogy nem lesz elegendő AdBlue adalék a dízelmotorokhoz, és hosszabb leállás esetén még műtrágya sem a gazdák számára. További kockázat, hogy egy csaknem kétezer alkalmazottat foglalkoztató cég elkezdi elbocsátani a dolgozókat – akárcsak a Slovalco vagy az OFZ kohászati ​​gyár volt kénytelen ezt meglépni.

A gyár igazgatója, Petr Bláha kijelentette, a jelenlegi energiaárak mellett a termelés beindítása önmagában 10 millió euróba kerülne. Szerinte Szlovákia és Málta az egyedüli EU-tagállamok, amelyek nem nyújtanak energetikai támogatást az iparnak.

Az AdBlue ellátási problémák igencsak hamar láthatóvá válhatnak a piacon, a műtrágyahiány pedig már tavasszal jelentkezhet.


(DenníkE)