Állagmegóvást végeznének az oroszvári kastélyon, másra egyelőre nincs pénz

2020. július 8. - 17:27 | Régió

Elhúzódik az oroszvári (Rusovce) kastély rekonstrukciójára kiírt közbeszerzés, ezáltal a műemlék helyreállításának költségei egyre emelkednek. „Fontolóra kell venni az épület egy részének állagmegóvását" – közölte szerdán Július Jakab, a kormányhivatal vezetője.

Állagmegóvást végeznének az oroszvári kastélyon, másra egyelőre nincs pénz
TASR

2019. december közepén hirdette meg a pályázatot a kormányhivatal, a résztvevők beadványai miatt lelassult a folyamat. „Az idő múlásával az épület állaga egyre romlik, ami főleg a tetőn és az oldalsó falakon látszik meg" - tájékoztatott Jakab. „Ezért most megvitatjuk a szakértőkkel az építkezés vagy az állagmegóvás lehetőségeit. Semmi másra nincs pénz" - ismerte el.

Hozzátette, a kormány uniós alapokból is megpróbál pénzt szerezni a helyreállításra. A kormány korábbi terveitől eltérően, amelyek alapján a kastélyépület reprezentatív célokra szolgált volna, Matovičov kabinetje inkább a csehországi Lednice kastélyának példája szerint használná ki és látogathatóvá tenné az épületet.

Az oroszvári kastély és a körülötte lévő terület felújításának költségeit 79 987 377 euróra becsülik. Az erre irányuló javaslatot 2019. december közepén hagyta jóvá a kormány. A kastélyépület rekonstrukciójának költségeit tavaly december közepén még 59 471 569 euróra becsülték. A beruházást az állami költségvetésből kell finanszírozni, a határidőt 2024 végére tűzték ki. 2019. november elején megkezdték a kastélypark revitalizálását.

Az oroszvári kastély és a park szerepel a védett műemlékek listáján, a kormányhivatal fennhatósága alá tartozik. Helyreállításáról 2012 augusztusában döntött a kormány.

TASR