Állami cég vezetője lehetsz egy PS/Spolu-kormányban, ha van elég eszed!

2019. augusztus 12. - 12:50 | Belföld

A Progresívne Slovensko és a Spolu koalíciója versenypályázat útján kiválasztott szakembereket kíván az állami cégek élére ültetni, nem pedig saját politikai jelölteket. Erről a koalíciót vezető PS-elnök, Michal Truban beszélt a TASR hírügynökségnek adott interjújában.

Állami cég vezetője lehetsz egy PS/Spolu-kormányban, ha van elég eszed!
Michal Truban (PS) és Miroslav Beblavý (Spolu)

"Mi nem szeretnénk idejönni és beültetni a saját embereinket az állami cégeinkbe. Mi valóban nagy és átlátható versenypályázatokat szeretnénk kiírni, és azt akarjuk, hogy a lehető legjobb emberek vegyenek részt az állam irányításában, ezzel is hozzásegítve azt a változáshoz" - fogalmazott.

A konkrét választási programjukat Truban elmondása szerint augusztus végén mutathatják be. Hangsúlyozta, hogy kellő érzékenységgel szeretnének reformokat alkotni, hogy azokat a folyamatában tesztelni is tudják. "Hogy lássuk közben, minek van értelme és minek nincs. Összességében új filozófiát szeretnénk meghonosítani a politikában" - húzta alá.

A programot egyelőre nem konkretizálta, azt viszont elárulta, hogy az oktatásügyet szeretnék megreformálni. Egyik legfontosabb prioritásuknak nevezte, hogy a majdani oktatásügyi miniszteri posztot a lehető legrátermettebb személy foglalja el. Változtatni szeretnének a pedagógusokhoz való hozzáálláson, a jutalmazási rendszeren és az egyes iskolák menedzselésén is.

Truban emlékeztetett arra is, hogy kevés pénz jut Szlovákiában a tudományra. Mivel pedig aluldimenzionált ez a terület, úgy véli, rengeteg szlovákiai tudós dolgozik külföldön. Rámutatott arra is, hogy Szlovákiában a tudományos intézetek és az akadémikusok nincsenek összekapcsolva a cégekkel, márpedig ha ezt sikerülne megoldani, szerinte sokkal több innováció valósulna meg nálunk.

A kérdésre, hogy ezt hogyan kellene megoldani, Truban azt válaszolta, hogy ez egy ciklusos rendszer, és már a legkisebbek oktatásától kellene kezdeni a reformot, a főiskolákig bezárólag, valamint több pénzt adni a tudományos intézeteknek. Úgy véli, hogy ha az oktatást jelölik ki legfőbb prioritásuknak, és olyan személyek kezdenek ezen a területen dolgozni, akik kellő tapasztalattal és menedzseri képességekkel is rendelkeznek, akkor lehetővé válik a reform. Éppen ezért szeretnének bekerülni a kormányba, mert szerinte ellenzékből nem lehetséges alapvető változásokat elérni.

(TASR)