Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség: Hiányhoz vezethet a piacon az antibiotikumok helytelen használata

2023. november 16. - 17:08 | Belföld

Az antibiotikumok helytelen vagy túlzott használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet, és a piacon is hiány alakulhat ki - figyelmeztetett az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL).

Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség: Hiányhoz vezethet a piacon az antibiotikumok helytelen használata
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az ügynökség hozzátette, hogy az őszi és a téli időszakban jellemző a légúti megbetegedések terjedése és a gyógyszerek iránti megnövekedett kereslet, ami miatt átmenetileg gyógyszerhiány alakulhat ki, és nem lehet hozzájutni bizonyos antibiotikumokhoz. A gyógyszerek megfelelő használatával mindez megelőzhető.

„Az antibiotikum nem hat az olyan vírusos megbetegedésre, mint például az influenza vagy a megfázás"

- tájékoztatott az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség a közösségi hálón, egyúttal felhívta az orvosok és a gyógyszerészek figyelmét, hogy tájékoztassák a betegeket arról, mi a megfelelő kezelés a megfázásra és az influenzára.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség tájékoztatása szerint az Európai Bizottság intézkedéseket tervez a gyógyszerhiány megelőzésére. Ilyen például az úgynevezett önkéntes szolidaritási mechanizmus bevezetése, amivel az uniós tagállamokban garantálnák a gyógyszerellátást, ha kritikus gyógyszerhiány állna elő.

TASR

Címkék: antibiotikum