Állami intézménnyé tenné a Híd többek között a Jókai és a Thália Színházat is

2018. október 1. - 12:47 | Kultúra

A Híd párt képviselői által beterjesztett módosító javaslat értelmében a nemzetiségi színházakat – a kassai Romathan Színházat, az eperjesi Alexander Duchnovič Színházat, a kassai Thália Színházat, a Komáromi Jókai Színházat -, valamint az eperjesi PUĽS népművészeti egyesületet a Kulturális Minisztérium fenntartói hatáskörébe kellene áthelyezni. Ez azt jelentené, hogy az említett színházak és az említett zenei intézet állami intézményekké válnának. A színházi és zenei tevékenységről szóló törvény módosítását októberi ülésén fogja tárgyalni a parlament.

Állami intézménnyé tenné a Híd többek között a Jókai és a Thália Színházat is
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A Híd azzal indokolja a módosítást, hogy bár a nemzetiségi intézmények jelenleg az adott megye fennhatósága alá tartoznak, ezek valójában országos tevékenységet folytatnak, amely a megye határain túlra is kiterjed. Úgy vélik az említett egyesületek tevékenysége összevethető a kassai Állami Filharmonikusok, a zsolnai Állami Kamarazenekar, vagy a besztercebányai Állami Opera tevékenységével, amely intézmények a Kulturális Minisztérium fennhatósága alá tartoznak.

„Mivel a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek legfontosabb, reprezentatív jellegű intézményeiről van szó, ugyanolyan jogállással kellene rendelkezniük, mint azoknak a szlovák színházaknak és zenei intézeteknek, amelyeknek a fővároson kívül van a székhelyük, de országos tevékenységet folytatnak” – áll a párt állásfoglalásában.

A képviselők szerint a javaslat célja, hogy általa fellendüljön a nemzetiségi színházak és a népművészeti egyesület tevékenysége, illetve hogy modern, nyitott intézményekként hozzájárulhassanak a nemzeti kisebbségek integrálásához, valamint a negatív társadalmi előítéletek felszámolásához.

A Híd szerint az intézkedésnek pozitív nemzetközi visszhangja lenne, hiszen Szlovákia egy egyedülálló, roma nemzetiségi színházzal és az egyedülálló ruszin nemzetiségi egyesületekkel is büszkélkedhet külföldön.

(TASR)