Állami terrorizmus kimaxolva: már majdnem leszállt az Athénból Litvániába tartó Ryanair, amikor a fehérorosz diktátor vadászgéppel eltéríttette a repülőt

2021. május 24. - 09:54 | Külföld

Háborog a demokratikus világ a fehérorosz diktátor legújabb húzásán. A belorusz hatóságok vadászgép segítségével Minszkben leszállásra kényszerítettek vasárnap egy Athénból Vilniusba tartó Ryanairt, mert a zsarnoknak nem tetszett az utaslista. 

Állami terrorizmus kimaxolva: már majdnem leszállt az Athénból Litvániába tartó Ryanair, amikor a fehérorosz diktátor vadászgéppel eltéríttette a repülőt
A földre kényszerített gép (AP/TASR)

Raman Prataszevics másként gondolkodó újságírónak azonnali szabadon bocsátását követelte az Egyesült Államok. Ő az a személy, akit a fehérorosz hatóságok letartóztattak, miután Minszkbe térítették a Ryanair társaság légijáratát, amelyen utazott. Az EU és a NATO vezetői elfogadhatatlannak nevezték a gép "kényszerű" minszki leszállását.

A Ryanair közlése szerint Görögországból Litvániába tartó járatuk a fehérorosz légiirányítástól kapott utasítást minszki leszállásra, egy a fedélzeten lévő állítólagos robbanószerkezetre hivatkozva.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a járat eltérítését és Prataszevicsnek, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjének letartóztatását.

A fehérorosz állami média azt jelentette, hogy a gép eltérítésére az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka adott parancsot. A Ryanair utasszállító gépét egy MiG-29-es típusú vadászgép kísérte Minszkbe.

A fehérorosz hatóságok közlése szerint a gépen 123 utas volt, a litván külügyminiszter ezzel szemben 171 utasról beszélt, köztük 12 ország állampolgáraival.

"Ez a Lukasenka-rezsim által elkövetett, megdöbbentő cselekmény több mint 120 utas, köztük amerikai állampolgárok életét veszélyeztette" - hangsúlyozta nyilatkozatában Antony Blinken. "Az első jelentések, amelyek a fehérorosz biztonsági szolgálatok részvételéről szólnak és egy fehérorosz harci gép bevetéséről az utasszállító elkísérésére, súlyos aggodalomra adnak okot és teljes kivizsgálást igényelnek" - áll a nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok közölte, hogy válaszát a történtekre összehangolja szövetségeseivel, köztük az Európai Unióval, valamint Litvánia és Görögország tisztségviselőivel.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőségesnek nyilvánította a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Közben a litván külügyminiszter azt szorgalmazza, hogy le kell zárni Fehéroroszország légterét minden nemzetközi légijárat elől.

Edgars Rinkevics a vasárnapi incidensre reagált, amelyben a fehérorosz hatóságok Minszkbe térítették el a Ryanair légitársaság Athénból Vilniuszba tartó járatát, hogy elfoghassák az egyik utast, egy általuk körözött ellenzéki személyiséget. "A Ryanair járatának a Lukasenka-rezsim általi eltérítése megmutatta, hogy Fehéroroszország légtere nem biztonságos, emberek életét sodorták veszélybe egy politikai ellenfél elrablása érdekében. A fehérorosz légteret le kell zárni minden nemzetközi légijárat elől" - írta Twitter-bejegyzésében a litván külügyminiszter.

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely a tavaly augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. Az akkori voksolást ismét az országot hosszú ideje irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalást kiáltott, Lukasenkát az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hosszú ideig hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.

(MTI/para)