Állami tisztviselőket, valamint a bősi Komplex Központi Mentőszolgálat vezetőjét is meggyanúsította a NAKA!

2023. november 28. - 16:35 | Belföld

Állami tulajdonú vállalatok vagyonával való hűtlen kezelés miatt tartott razziát kedden a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

Az Aktuality.sk tájékoztatása szerint a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnál (SVP) és a Vízgazdálkodási Építővállalatnál (VV) tartott rendőrségi akciót a NAKA. Kilenc természetes és egy jogi személyt gyanúsítottak meg – közölte Zuzana Drobová, a Főügyészség szóvivője.

A szóvivő tájékoztatása szerint idegen vagyon kezelésében elkövetett kötelességszegés különösen súlyos bűntette, közbeszerzésen és nyilvános árverésen elkövetett machináció, valamint bűncselekményből származó jövedelem legalizálásának különösen súlyos bűntette miatt indítottak eljárást. Az eljárás összesen kilenc bűncselekményt érint.

Az akció során négy személyt tartóztattak le. A Startitup úgy tudja, a gyanúsítottak közt van Stanislav Gáborík, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat korábbi vezetője, a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) korábbi vezérigazgatója, Milan Boroš, aki később a Murányi-fennsík Nemzeti Park igazgatója volt, valamint Martin Lakanda ugyancsak az állami természetvédők kötelékéből, továbbá Daniel Kvocera és Vladimír Kollár a Vízgazdálkodási Építővállalattól és Culka János, a bősi Komplex Központi Mentőszolgálat vezetője.

A lap szerint Boroš volt az, aki 2017-ben aláírta az első szerződést a Komplex Központi Mentőszolgálattal. A vezetése alatt álló természetvédelmi hivatal 850 ezer eurót fizetett az egyesületnek azért, ami az ő munkakörükben is szerepel - a természet védelméért. A szerződést közbeszerzés nélkül írták alá, amivel a Közbeszerzési Hivatal szerint törvényt sértettek.

Lakanda volt az, akinek a vezetése alatt a természetvédők a másik lukratív szerződést is aláírták a Komplex Központi Mentőszolgálattal 2019-ben, ugyancsak 850 ezer euró értékben. Ezúttal az állami természetvédők az erdőtüzek megelőzéséért és leküzdéséért fizettek az egyesületnek. A ŠOP viszont csak a tulajdonában lévő földterületen köteles ilyen tevékenységet folytatni, ez pedig mindössze 650 hektár. A szerződést a szakmai közösség, valamint a nemzeti parkok igazgatói is bírálták.

A Komplex Központi Mentőszolgálat szolgáltatásait a vízgazdászok is igénybe vették. Egymás után két évre vonatkozóan – 2017-ben és 2018-ban – kötöttek szerződést az egyesülettel, egyenként 900 ezer euró értékben, miközben az árvíz okozta veszélyhelyzetek esetén is fizettek a szolgáltatásokért.

(TASR, aktuality.sk)