Államnyelvvel kapcsolatos szabálysértéseket tárt fel a kulturális tárca

2018. április 12. - 09:44 | Belföld

Az államnyelvről szóló törvényt a Kulturális Minisztérium információi szerint legtöbbször a községi önkormányzatok sértették meg a községi tájékoztatatás, a hivatali teendők intézése, az utcanevek feltüntetése, illetve a kulturális-társadalmi rendezvények szervezése során.

Ez az államnyelv használatának állapotáról szóló negyedik jelentésből derül ki, melyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A dokumentum leszögezi, hogy a szabálysértések többségét az érintettek a megadott határidőn belül orvosolták.

A kulturális minisztérium 2012 óta kétévente elkészíti az említett jelentést. A jelenlegi dokumentum a 2015. október 1. és 2017. szeptember 30. közötti időszakot öleli fel. „Amellett, hogy rámutat a szabálysértésekre, a jelentés ajánlásokat is megfogalmaz az államnyelv használata területén a jelenlegi állapot javítása érdekében” – mutatott rá Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter.

A tárca az ellenőrző tevékenysége során feltárt szabálysértések mellett a vizsgált időszakban 71 lakossági bejelentést vett nyilvántartásba, melyek többsége a reklámfelületeken és épületeken elhelyezett, más nyelvű feliratokra vonatkozott. Néhány esetben a felirat szövegét nem tüntették fel államnyelven, illetve a kétnyelvű feliratok esetében a szlovák nyelvű szöveg kisebb betűkkel, esetleg nem megfelelő sorrendben volt feltüntetve. A másik nyelv leggyakrabban a magyar és az angol volt, de előfordultak szabálysértő lengyel, német, arab és kínai feliratok is.

Nyelvi jellegű szabálysértéseket tárt fel az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ŠVPS) is, amely az említett időszakban mintegy 1880, az élelmiszerekre vonatkozó adatok államnyelven való feltüntetésére kiélezett ellenőrzést hajtott végre. A hatóság 5144 mulasztást tárt fel, ami az előző évhez képest mintegy 15 százalékos növekedést jelent. Olyan mulasztásokról van szó, mint az élelmiszerek hiányos, olvashatatlan, helytelen, hamis, vagy félrevezető megjelölése.

A Szlovák Kereskedelmi Felügyelethez (SOI) 2015 októbere és 2017 szeptembere között összesen 203 lakossági bejelentés érkezett arról, hogy bizonyos termékek esetében a fogyasztók számára készült írásos tájékoztatás nem volt elérhető államnyelven. A bejelentések száma az előző évi adatokhoz képest több mint száz százalékkal növekedett.

A tárca jelentésének mellékletében konkretizálják azt az 53 lakossági bejelentést is, amely a Frekvenciatanácshoz (RVR) érkezett a média területén használt szlovák nyelv minőségéről, a nyelvi kultúráról, a nem standard kifejezések használatáról, illetve arról, hogy egyes műsorokat nem államnyelven sugároztak. A jelentés szerint az RVR az érintett időszakban hat büntetést szabott ki az államnyelvtörvény megsértése miatt. Öt esetben ugyanarról a televízióról volt szó, amely egymás után többször is megszegte az eredeti, idegen nyelvű műsorok szlovák szinkronjának vagy feliratozásának biztosítására vonatkozó kötelezettséget. A szóban forgó műsorokat a televízió cseh szinkronnal sugározta. A kereskedelmi műsorszolgáltatónak 9000 eurós büntetést kellett fizetnie a törvénysértés miatt.

A hatodik esetben nem szabtak ki pénzbeli büntetést, csupán figyelmeztettek a törvénysértésre. Egy másik kereskedelmi adó egy műsorrészletet kisebbségi nyelven sugárzott államnyelvű feliratok nélkül.


TASR/para