Államtitkár és válságmenedzsment irányítja majd az egészségügyi minisztériumot, Heger felügyelete alatt

2023. március 2. - 16:26 | Belföld

Államtitkár vezeti majd a következő hónapokban az egészségügyi minisztériumot, egy válságmenedzsment élén, jelentette be Eduard Heger megbízott kormányfő, miután Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön elfogadta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter lemondását. Heger részben elégedett Vladimír Lengvarský munkájával, de a helyreállítási terv megvalósításában szerinte több hibát is elkövetett.

Államtitkár és válságmenedzsment irányítja majd az egészségügyi minisztériumot, Heger felügyelete alatt
Fotó: TASR

Michal Palkovič, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal eddigi alelnöke vezeti majd jövő héttől az egészségügyi minisztériumot, jelentette be Eduard Heger kormányfő. Nem lesz azonban miniszter, mert a lemondásban lévő kormányba nem lehet új tagot kinevezni.

„Michal Palkovič bírja a bizalmamat, ha nem megbízott kormány lenne, akkor miniszteri posztot kapna” – jelentette ki Heger.

Szerinte ezt megbeszélte Zuzana Čaputová államfővel is, aki egyetértett ezzel a megoldással. Heger szerint ez olyan megoldás lesz, mint ami a pénzügyminisztériumban már bevált. A pénzügy megbízott vezetője ugyan maga a kormányfő, de a tényleges irányítás Marcel Klimek államtitkár kezében van.

Lesz azonban megbízott miniszter is, valaki a kormány jelenlegi tagjai közül, erről azonban Zuzana Čaputová fog tájékoztatni. Heger szerint azonban miniszterelnökként ő a felelős az egyes miniszterek munkájáért is, az egészségügyet pedig szigorúan felügyelni fogja.

Eduard Heger jobbára pozitívan értékelte Vladimír Lengvarský munkáját.

„Elfogadtuk a kórházreformot, a gyógyszerreformot, a gyógyíthatatlan betegek kezelésének reformját” – sorolta az elért pozitívumokat az egészségügy területén Heger.

A minisztert végül azért váltotta le, mert szerinte lelassult a reformfolyamat, és a helyreállítási terv egészségügyi részének a megvalósítása is akadozott. A kormányfő szerint az egészségügy irányításában nem lesz fennakadás, az államtitkár kész csapattal lép be a jövő heti kinevezésekor. A helyreállítási tervben meghatározott egészségügyi célok Heger véleménye szerint megvalósulnak, a Rázsochy kórház építésében sem lesz fennakadás. Lengvarský leváltásának éppen az volt az egyik oka, hogy akadozott a kórházépítés előkészítésének folyamata.

Heger: nincs politikai korrupció

Heger visszautasította Vladimír Lengvarský szavait a politikai korrupcióról, és nem volt hajlandó kommentálni azt sem, hogy Igor Matovič és az OĽaNO konzervatív szárnyának képviselői állnak a miniszter menesztése mögött.

„Nem voltak hibák a személyi kinevezéseknél” – jelentette ki Heger.

A volt miniszter szerint ugyanis az OĽaNO nyomására hozzá nem értő embereket neveztek ki az egészségügyi minisztériumba, ez okozta a problémákat a szaktárca munkájában. A miniszterelnök szerint azonban a következő időszakban 3 magas beosztású hivatalnok is távozik a tárcától.

Michal Palkovičot Róbert Babeľa jelenlegi államtitkár helyére nevezi is a kabinet, ezt a kinevezést is jóvá kell hagynia Zuzana Čaputovának.

- lpj -