Állandó mérőműszert helyeznek ki, de egész nyáron maradhat a bűz Ollétejedben

2018. június 28. - 14:23 | Régió

Csaknem három hónapja annak, hogy nyilvánosságra került a protokoll, mely igazolja, hogy az egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz az ollétejedi levegő. Most sikerült elérni, hogy egy állandó mérőműszert helyezzenek ki. De előtte még lássuk, mi történt eddig.

Állandó mérőműszert helyeznek ki, de egész nyáron maradhat a bűz Ollétejedben
Illusztráció - Archív felvétel

Kapcsolódó anyagok:

Április 6.: Bebizonyosodott, hogy mérgező az ollétejedi levegő!

Mielőtt nyilvánosságra került a mérési protokoll, két új reaktorra kapott engedélyt az ollétejedi gumifeldolgozó

Ősszel többször is büntetést szabtak ki az ollétejedi gumifeldolgozóra

Április 12.: Hiteltelennek tartják a mérgező anyagok jelenlétét bizonygató ollétejedi méréseket

Megint van valami gáz az ollétejedi levegőben

Április 18.: Mindent tagad az ollétejedi DRON, de a történet még csak most kezdődik

Az első protokoll eredményét az illetékesek, ugye, kétségbe vonták, mivel az azt megalapozó mintavételt nem szabályszerűen végezték el. Ezután az önkormányzat kijelölt két személyt, az ollétejedi Ollé Mónikát, valamint Sebők Pál városi képviselőt, akik a jövőben bejelentik a szerveknél, ha érzik a bűzt a lakosok, majd az arra megfelelően felkészített szakember kimegy, és mintát vesz.

Április 20-án volt a következő munkaértekezlet a járási hivatalban, ahol Čandal Tibor, a járási tűzoltóság igazgatója arról informált, hogy négy személy vett részt egy iskolázáson, melyen a mintavételre képezték ki őket. Közülük hárman a kerületi, egy pedig a járási tűzoltóság alkalmazásában állnak.

Bokros Róbert, a járási hivatal válságkezelési főosztályának vezetője, aki ugyancsak képzett szakemberként leveheti a mintát, pedig azt javasolta, hogy

fél éven keresztül, nem rendszeres időpontokban, de havonta két nap 24 órájában, 3 óránként vegyenek mintát, amivel kirajzolódhat az egyes anyagok koncentrációja és terjedése is.

A mintát ezután a belügyminisztérium alá tartozó nyitrai vegyi laboratóriumhoz küldik, ahol kiértékelik, majd visszaküldik az illetékeseknek, köztük a Regionális Közegészségügyi Hivatalnak, mely adott esetben további intézkedéseket foganatosíthat. A város pedig szükség esetén rendkívüli állapotot hirdethet.

Ezt követően április 25-én délután fél négykor, egy bejelentés alapján meg is történt az első mintavétel. „A részletes elemzés nem kívánt anyagok jelenlétét mutatta ki a környezetben, az Albatros társaság területén, közvetlenül a Dron vállalat szomszédságában, mely valószínűsíthetően kitermeli a káros anyagok némelyikét” – áll a birtokunkba került protokollban.

A protokoll ugyan nem tartalmaz koncentrációkat, de ismét megállapítást nyert, hogy a levegő súlyosan mérgező, karcinogén, mutagén anyagokat tartalmaz, többek között N, N-Dimetilacetamidot, ftalátokat, fenolt, benzaldehidet, C9 és annál magasabb értékű szénhidrogéneket. Ezeket már a korábbi mérési eredmények is tartalmazták. Mindemellett a protokollban szerepel az acetofenon, amit ugyan az illatszeripar is használt, de hipnotikumnak számít, altató hatású.

Egy május eleji munkaértekezleten a járási hivatalon már ismert volt ezeknek a méréseknek az eredménye, és elrendelték, hogy folytatják a méréseket.

Hájos Zoltán polgármester a keddi önkormányzati ülésen is beszámolt ezekről, valamint közölte, megállapodtak abban, hogy a nyitrai laboratórium által vizsgált szerves anyagok mellett a kén, a nitrogén és a szén szervetlen vegyületeit is vizsgálni kell.

„Volt egy közös javaslat, ami után jómagam kérelmeztem a Szlovák Hidrometeorológiai Intézetnél a méréseket. Az intézet egy utánfutó nagyságú mérőkonténert helyez majd ki, mely állandóan képes lesz mérni a vegyületeket a levegőben” – húzta alá.

Elmondta, hogy bizonyítékot várnak arra, hogy az egyes szerves és szervetlen vegyületek közül melyek milyen koncentrációban találhatók meg a gumifeldolgozó környékén. és „Bízom abban, hogy a szeptemberi testületi ülésre már lesz egy kézzelfogható döntésünk az illetékes szakhatóságnál. Jelenleg várjuk a mérési eredményeket, hogy megtehessük a megfelelő lépéseket” – szögezte le.

Amit tehát leszűrhetünk, hogy hiába a rakás munkaértekezlet és mérési eredmény, a megállapított káros anyagok, a bűz minden valószínűség szerint marad az egész nyáron.

(SzT)