Állandóan spekulálnak arról, mi lesz a határokon, most is megy az ötletelés, hogyan ugorhatnánk át a szomszédba

2020. november 25. - 12:47 | Belföld

A határátlépés feltételrendszere alóli kivételek kapcsán még nyitott kérdésnek számít az ún. rövid távú tartózkodás, amely lehetővé tenné Szlovákia állampolgárainak, hogy rövid időre - "na otočku" - átugorjanak a szomszéd ország területére anélkül, hogy visszatérésükkor negatív COVID-19-tesztet kellene lobogtatniuk a határon. 

Állandóan spekulálnak arról, mi lesz a határokon, most is megy az ötletelés, hogyan ugorhatnánk át a szomszédba
Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára (Fotó: TASR)

Erről Martin Klus külügyi államtitkár beszélt a kormányülés után.

"Jelenleg ez a lehetőség azzal a kihívással szembesül, hogy a határainkon nincs ellenőrzés, ezért nehéz kontrollálni a külföldön töltött időt"

- nyilatkozta a szakpolitikus.

Az EU-n belül használandó közös COVID-igazolvány kiállításának elképzelésével kapcsolatban arra számít, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni fognak az unió vezetői a december 11-12-i találkozójukon.

Arról tegnap írtunk, hogy a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) módosított rendelete értelmében a külföldről Szlovákiába érkező gyerekeket hétéves korukig nem kötelező teszteltetni.

A karantén és a tesztelés kötelezettsége alól mentesülnek azok a személyek is, akiknek Szlovákia területén van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük, - valamint az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc állampolgárai, - és az elmúlt három hónapban átestek a COVID-19 betegségen, amiről egy orvosi igazolást kell felmutatniuk.

(TASR)