Állatvédők segítenének a balonyi telepen maradt kutyákon, de furcsa helyzet alakult ki

2023. november 28. - 13:49 | Régió

Szeptember elején egy kutyakereskedéssel foglalkozó, balonyi (Dunaszerdahelyi járás) vállalkozónál tartott a rendőrség reggeltől estig tartó házkutatást. Adócsalás, illetve állatgondozás elhanyagolása, valamint állatok fertőző betegségének terjesztése bűntettének gyanújával indítottak eljárást az 51 éves T. Roland ellen. A Markíza a napokban a helyszínen járt, és kiderült, a telephelyen azóta is több száz kutya van, amelyeket a vállakozó hozzátartozói nem tudnak megfelelően ellátni. Az állatvédők segítenének, de egy igencsak furcsa helyzet alakult ki.

Állatvédők segítenének a balonyi telepen maradt kutyákon, de furcsa helyzet alakult ki
Fotók: Paraméter (archív), rendőrség - további képekért kattints a fotóra!

A kutyatelephely működtetője ellen a környezetvédelmi rendőrség nyomozója adó- és biztosítási díjak csökkentésének folytatólagos bűntette (adócsalás), illetve állatgondozás elhanyagolása, valamint állatok fertőző betegségének terjesztése bűntettének gyanújával indított eljárást még szeptemberben. A gyanúsított kiskutyák külföldre, elsősorban Belgiumba, Ausztriába, Svájcba és Németországba történő exportálásával foglalkozott.

A rendőrség megállapításai szerint több mint 900 kiskutya értékesítése nem szerepelt a cég bevételeinek jegyzékében 2016 és 2020 között, és egyúttal fiktív kiadásokat tüntettek fel, ezzel pedig az említett időszakban legalább 151 ezer euróval csökkentették az adófizetési kötelezettséget.

A gyanúsított 2019-től idén szeptemberig több mint ezer kiskutyát szállított Ausztriába, több mint 820-at Svájcba, Németországba pedig négyet, hogy értékesítse azokat külföldi jogi és természetes személyeknek – tájékoztatott a rendőrség.

„Több kiskutyát az állatorvosi ellátásról szóló törvényt megszegve külföldre szállítottak, mielőtt elérték volna azt a kort, amikor még lehetséges a fertőző betegségek elleni hatékony védőoltás. Ennek eredményeként legalább kilenc kölyökkutya szenvedett az állatok között gyorsan terjedő és emberre is fertőző giardiasis parazitabetegségben és legalább nyolc kiskutya fertőződött meg parvovírussal, ennek következtében pedig legalább hat kölyökkutya súlyosan megbetegedett, legalább egy pedig elpusztult” – állt a rendőrségi közleményben.

A Markíza a hétfőn közölt riportjából kiderül, hogy a gyanúsítottat november elején letartóztatták, de nem a fent említett üggyel összefüggésben, hanem közeli személy bántalmazása miatt.

Az eljárást követően a cég kénytelen volt felfüggeszteni a tevékenységét. A telephelyen maradt több mint kétszáz kutya, a tulajdonos hozzátartozói viszont nem tudnak gondoskodni róluk.

A dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) november elején kapcsolatba lépett a nagymegyeri kutyamenhellyel, amelynek üzemeltetői azt az információt kapták, hogy megközelítőleg 250 kutya van a telepen. A menhely kész volt azonnali segítséget nyújtani több állatvédő szervezettel együttműködve, de időközben egy számukra is meglepő helyzet állt elő.

Ha ugyanis a kutyákat el akarják hozni a telepről, fizetniük kell az államnak, kutyánként konkrétan 90 eurót.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség központi igazgatója elmondta, az állatokat elkobozták, de a nagy részük továbbra is a balonyi telepen van. „A Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet gondoskodik a kutyák ellátásáról és etetéséről” – mondta a Markízának, hozzátéve, a 90 eurós összeg ezeknek a költségeit fedezi, amit jelenleg az állami költségvetésből állnak. Ugyanakkor megjegyezte, elképzelhető, hogy az összeget csökkenteni fogják.

(parameter/tvnoviny.sk)