#AllForJan: A smeres Chudík alvilági figuráktól vett céget, és az olasz Roda mellett vállalkozik

Újabb összefonódás került napvilágra a Smer-SD, a szlovák alvilág, és a kelet-szlovákiai olasz alvilág között.

#AllForJan: A smeres Chudík alvilági figuráktól vett céget, és az olasz Roda mellett vállalkozik
Peter Chudík (Fotó: TASR)

 

A smeres Peter Chudík ( az Eperjes Megyei Önkormányzat egykori elnöke, jelenleg parlamenti képviselő) az olasz bűnszervezettel, a 'Ndranghetával összefüggésbe hozott Diego Roda közvetlen szomszédságában vállalkozik Kelet-Szlovákiában. Chudík azoktól a szlovák figuráktól vette a céget, akik földjén az olaszok ma is gazdálkodnak.

A munkát, amit Ján Kuciak nem tudott befejezni, egy nemzetközi oknyomozó csapat folytatja. A projektbe az Aktuality.sk, a SME napilap, a Denník N, a Nový Čas, a Hospodárske noviny, a Postoj, a Trend hetilap, a Markíza televízió, a JOJ televízió, az RTVS, az Aliancia Fair-play, a Cseh Rádió, a svájci Blick, a lengyel Onet és a német Die Welt szállt be.

Peter Chudík történetét az Aktuality.sk, a SME és a Trend munkatársai dolgozták fel.

Az eredeti cikket - amely itt olvasható - a TASR szemlézte:

Peter Chudík, a Smer-SD képviselője és volt eperjesi (Prešov) megyefőnök két olyan napenergiával működő villanyerőmű társtulajdonosa, amelyek Diego Roda olasz vállalkozó birtokainak szomszédságában találhatók.

Az erőművek a kelet-szlovákiai Homonna (Humenné) térségében helyezkednek el, az Agrokomplex szövetkezet mellett, mely Diego Roda lánya, Elisabetta Roda és távolabbi rokona, Daniela Valentina Roda tulajdonában van. Elisabetta Antonino Vadala felesége.

Chudík tagadta, hogy ismerné Rodát vagy Vadalát, és arról sem tudott, hogy a szomszédos telkek a Roda-család tulajdonában vannak. „Egy ostoba véletlenről van szó” – mondta a Sme napilapnak.

A telkeket, melyeken az erőművek fekszenek, Chudík nem a Roda-csládtól, hanem a Tatramarket Poprad cégtől vásárolta, ez utóbbinak a sajtó szerint szintén vannak alvilági összeköttetései. A Tatramarket társtulajdonosa a Plus 7 dní hetilap szerint egy késmárki (Kežmarok) alvilági figura, Milan Kušmírek, akinek Ondrej Žemba a barátja. Žembát a múltban elítélték, Daniel Lipšic volt belügyminiszternek benyújtott kegyelmi kérvényéhez az akkori eperjesi megyefőnök, Chudík ajánlását mellékelték.

(TASR/parameter)


Kapcsolódó cikk: A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Az olasz maffia Szlovákiában van, és csápjai a politikáig érnek