Állítólag "nyugalmi időszak" kell a 240 túsz szabadon engedéséhez

2023. november 5. - 16:41 | Külföld

A katari közvetítők nem fogják tudni elérni a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon engedését "nyugalmi időszak" nélkül - közölte vasárnap a dohai külügyminisztérium.

Állítólag "nyugalmi időszak" kell a 240 túsz szabadon engedéséhez
Fotó: TASR/AP

Madzsid al-Anszári külügyi szóvivő hangsúlyozta: ahhoz, hogy sikerülhessen a túszok szabadon engedése, nyugalmi időszak kell. Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök francia hivatali partnere oldalán adott dohai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tárgyalások kudarcba fulladhatnak az izraeli csapások és a megbeszéléseket övező hamis információk miatt.

Katart bírálatok érték, amiatt, hogy megtűri területén a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet magas rangú tisztségviselőit és politikai irodájának működését. Doha arra hivatkozik, hogy mindez egyfajta "csatornaként szolgál a béke érdekében". "Ez egy közvetítésre használt csatorna a túszok szabadon engedése, a külföldi állampolgárok távozásának lehetővé tétele végett és a közvetítés számos más vonatkozása tekintetében. Így nem látom értelmét e csatorna lezárásának" - emelte ki Anszári.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken visszautasította a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász felszámolására indított hadműveletének szüneteltetésére vonatkozó amerikai felhívást, amely a szélsőségesek által elhurcolt több mint 240 túsz kiszabadítását lett volna hivatott elősegíteni. Az izraeli kormányfő leszögezte, hogy az izraeli hadsereg nem állítja le támadásait, míg a szélsőségesek el nem engedik a túszokat.

Katar az Egyesült Államokkal egyeztetve próbál közvetíteni a foglyok ügyében a Hamász és Izrael között. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 240 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte a 9700-at, a sebesülteké pedig megközelíti a 25 ezret.

MTI