Állítólag optimisták vagyunk, a lakosság 51 százaléka remél pozitív jövőt

2021. augusztus 11. - 13:57 | Belföld

A világjárvánnyal terhelt időszak ellenére a szlovák lakosság mérsékelten optimista, több mint 51 százalékuk tekint pozitívan a jövőre.

Állítólag optimisták vagyunk, a lakosság 51 százaléka remél pozitív jövőt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az optimizmus legfőbb oka a család, utána következik a lakhatás és a digitalizáció - ezek mind reményt ébresztenek a megkérdezettekben. Beszédes tény az is, hogy a COVID-helyzetnél jobban aggasztja az embereket a politikai helyzet.

A jövőt főként a fiatal, iskolázott, egyedülálló emberek szemlélik optimizmussal, és kimondható az is, hogy a férfiak enyhén optimistábbak a nőknél.

Mindez a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) friss felméréséből derül ki. A pénzintézet egyébként a következő években jelentős gazdasági növekedésre számít Szlovákiában.

A közvélemény-kutatás július 16. és augusztus 10 között, 1727 válaszadó bevonásával zajlott.

Az adatok alapján a megkérdezettek 62 %-a a család, 42 %-a az otthona, 39 %-a pedig a digitalizációba vetett hite miatt optimista. Az emberek 66 %-át aggasztja a hazai politikai helyzet, 56 %-át a környezetszennyezés, 50 %-át pedig a geopolitikai szituáció.

A viszonylag pozitív eredmények ellenére azért érezni a járvány negatív hatását. A válaszadók 40 %-a ugyanis a felmérés szerint jobban tart attól, hogy mit hoz a jövő, mint a járvány előtti időszakban. A járvány miatt a nők és az idősebb emberek aggódnak leginkább.

Pénz nélkül jellemzőbb a pesszimizmus

Ami még a járványhelyzetet illeti, a megkérdezettek 55 %-a működő védőoltás miatt optimista a jövővel kapcsolatban. A vakcinába vetett hit elsősorban a főváros környéki, hitelképes, iskolázott, valamint az idősebb réteg esetben jellemző.

A válaszadók 39 %-a szerint a digitalizáció is optimizmusra ad okot. Ennek előnyét abban látják, hogy felgyorsul és hatékonyabbá válik a kommunikáció és az információkhoz való hozzáférés, csökken a hivatali bürökrácia mértéke - mindezzel pedig időt és energiát lehet megspórolni.

Sokan nem elégedettek a pénzügyi helyzetükkel, és emiatt tekintenek pesszimistán a jövőbe. Elmondásuk szerint magasabb bér, és némi spórolt pénz már elégedettséggel töltené el őket. Jellemzően legalább 1300 eurós fizetéssel, és 20 ezer eurós megtakarítással lennének elégedettek, ez már optimizmusra adna nekik okot.

A szlovákiai átlagbér 2021 első negyedévében 1124 euró volt, és egy átlagos háztartás bankszámláján kb. 2-3000 ezer eurónyi megtakarítás található.

Jó lesz, nem kell félni

A pénzügyi és gazdasági elemzők optimistán szemlélik a közeljövőt. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár analitikusa szerint a következő években 4-5 %-os lehet az éves gazdasági növekedés Szlovákiában, miközben a keresletet és a befektetéseket az európai támogatások, valamint az EU-s megújulási alap is ösztönözni fogják.

"Az idei évben 4,2 %-os, jövőre pedig még lendületesebb, 4,8 %-os gazdasági növekedéssel számolunk Szlovákiában. Ez természetesen megmutatkozik majd a bérek emelkedésén és a munkanélküliség csökkenésén is. A rizikók, mint a járvány harmadik hulláma, vagy a globális csiphány továbbra is fenyegetnek, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem okoznak különösebb problémákat a szlovák gazdaság számára. Általánosságban véve nagy befektetések várhatók a digitalizációba, az oktatásba és az egészségügybe, ezek pedig olyan szférák, amelyek az éltszínvonal tartós emelkedését hozhatják el"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek az elemző.

(TASR/parameter)