Álnév mögé bújt a parlament koronavírusa, most Leninnel támad Fico balkeze

2022. május 26. - 10:48 | Belföld

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) visszavonta a forgalomból a Lenin és a 21. század című könyvet, nem tudták ugyanis, hogy azt a Smer-SD oroszbarát képviselője, Ľuboš Blaha írta.

Álnév mögé bújt a parlament koronavírusa, most Leninnel támad Fico balkeze
Fotó: TASR - archív

Blaha, akiről két évvel ezelőtt a mostani gazdasági miniszter kimondta, minek is tartja a smeresek neomarxista trollját, már csaknem öt évvel ezelőtt jelezte, hogy készülőben van a könyv, az azonban csak idén áprilisban jelent meg. A könyvet Blaha álnéven jelentette meg, a szerző helyén Peter Vidovan áll.

Az ügy miatt távozik a Szlovák Tudományos Akadémia politikatudományi intézetének vezetője, aki lehetővé tette a könyv megjelenését. Peter Dinuš egyébként Blaha felettese a politikatudományi intézetben, ahol a képviselő politológusként dolgozik, nem mellesleg mindketten a marxizmus csodálói közé tartoznak.

Szerdán a Denník N érdeklődésére Blaha nem ismerte el, hogy ő írta a könyvet. „Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom” – mondta. Arra a kérdésre, hogy azért adta-e ki álnéven, mert szégyelli a könyvet, azt felelte, vannak dolgok, amiket a szerző nem akar a saját neve alatt kiadni.

Blaha azt állítja, üldözik és megfélemlítik a nézetei miatt. „Szlovákiában totalitarizmus van, és nem lehet hangosan kimondani a dolgokat, ha nem akarod veszélyeztetni a tudományos karriered” – fogalmazott.


(Denník N)