Alsó-Zemplénben már 11 esetben igazolták a kanyarót

2018. június 8. - 16:55 | Régió

Az alsó-zempléni kanyarójárvánnyal összefüggésben már 11 esetben igazolták, hogy a diagnosztizált megbetegedés valóban kanyaró. További 13 esetben valószínűsíthető a kanyaró előfordulása, ez ügyben laboratóriumi vizsgálatra kerül sor.

A TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője tájékoztatta pénteken.

Elmondása szerint a nagymihályi járásbeli Deregnyő (Drahňov) községben 22, Őrmező (Strážske) városában 1, a szobránci járásbeli Alsóbaskóc (Baškovce) községben szintén 1 kanyarógyanús megbetegedést diagnosztizáltak. Hozzátette: összesen 21 páciens szorult kórházi ellátásra, komoly szövődmények egyiküknél sem léptek fel.

A legtöbb megbetegedés – 12 – a 15 és 19 év közöttiek korosztályában fordult elő, az egy és 14 év közötti gyerekek közül heten betegedtek meg, a többi páciens 20 és 44 év közötti felnőtt. Két egészségügyi nővér is megbetegedett, akik a nagymihályi (Michalovce) kórház infektológiai osztályán dolgoznak.

A járvánnyal összefüggésben hétfőig (6.4.) 102 gyereket oltottak be Deregnyő községben, a megelőző eljárás egész héten folytatódik. Račková hozzátette: a beoltottak pontos száma egyelőre nem ismert.

A kanyaró Nagy-Britanniából érkezett Szlovákiába, alsó-zempléni felbukkanásáról a Közegészségügyi Hivatal múlt hét elején tájékoztatott.

(MTI)