Alufóliasapkás bolond verte végig a szlovmagyar tudományos elitet

Az emberi butaság nem ismer határokat - és valóban, ha már turbómagyar barátainknak soha nem jön össze egy kis valódi irredentizmus és határmódosítás, legalább az emberiség legújabb elhülyülés-trendjére próbálnak felülni: a Szent Korona helyett a Háttérhatalom sugárzásától védelmező alufólia-sapkában egyesítik a magyar nemzetet!

Alufóliasapkás bolond verte végig a szlovmagyar tudományos elitet
Fotó: Facebook

Egy tavalyi cikkem jutott eszembe, amikor Vésey Kovács László “Soros pézen genderérzékenykednek a felvidéki civilek” című butaságcunamija jött velem szembe az interneten.

Úriember biztosra nem fogad, de ahhoz nem kellett különösebb jóstehetség, hogy előre lássuk: ha a Király Zsolt-féle, Duray Miklós-féle “szellemóriások gondolatai” határozzák meg az MKP politikáját, a párt jó eséllyel nem jut a parlamentbe, kicsinálják saját magukat: Pártöngyilkosság, egyenes adásban.

Nincs jó hírem: a butaság továbbra is minden létező csatornán bugyog, fröccsen szét, orrfacsaró bűzzel terjed.

Vésey Kovács cikkében, a hírhedt kommunista államvédelmi hatóság (ÁVH) terrortempójában, végiggumibotozza a szlovákiai magyar tudományos elitet.

Úgy is fogalmazhatnék: itt a selejt bosszúja.

A jobbikos szellemiségű Via Nova sajtósának nacionalista frusztrációja és tudományos képzetlensége logikusan jutatta őt a Fidesz láncos kutyája, Huth Gergely lapjához, egy képzeletbeli  szervilisbajnokság fő esélyeséhez, a Pesti Srácokhoz. Amelyet, többek között, a Belügyminisztérium és a Fidesz-frakció is pénzel.

Közben azért jegyezzük meg azt is, hogy egy újabb Via Nova-közeli arc vált magyarországi gazdasági migránssá, tudjátok ezt követni?

Vésey cikkében a Fórum Intézetet és Nyitrai Egyetem Magyar Tanszékén elinduló gender tanulmányokat rúgdossa össze a minimális tényszerűség, és elfogulatlanság látszatát sem betartva. Mindezt a Nyitott Társadalom Alapítvány (NYTA) támogatása miatt.

Tudjátok, ennek a szervezetnek a létrehozója az a Soros György, akinek filantróp tevékenysége révén rengeteg hasznos és okos projekt juthat anyagi támogatáshoz a kelet-európai régióban is. De ez ugyanaz a Soros György, akit a jelenlegi magyarországi kormány - az orosz putyini rezsim mintájára - politikai okokból démonizál, harcot hirdetett ellene és az általa támogatott szervezetek ellen.

Vésey pedig, akit beteges nacionalizmusa amúgy is túlkompenzálásra késztet, egy doboz babkonzervért elvégzi kenyéradó gazdája által kért piszkos munkát: a Fidesz jelenlegi ideológiájának megfelelően sorosozik, genderezik egy jót - a legócskább, legátlátszóbb pártutasításokat követve, betámadja azokat a szlovákiai magyar szervezeteket, ahol a NYTA támogatását érzékeli. Ráadásul - és erről a magyarországi olvasónak nyilván fogalma sincs - a szélsőséges szellemi verőlegény két legyet üthet egy csapásra, mikor betámadja azokat is, akik Vésey szlovákiai gazdájának, Király Zsolt és körének állandó rögeszmés tárgya: az MKP mellett politizáló “civileket”, akik pártalapításban gondolkodnak.

Vésey kocsmai stílusban beszél a “silány jövőképpel rendelkező” szlovákiai magyar identitásról is - Magyarországról.

Értitek, ugye? Ez a turbómagyar egy soha nem létezett romantikus, piros-fehér-zöld “Felvidékért” hullat krokodilkönnyeket, majd gazdasági migránsként kezdi el köpködni az övéit a Duna túloldaláról.

Vésey téved, emlékeztessük a “felvidéki magyar” mítoszra: egy 2013-as kutatásból kiderült, hogy a szlovákiai magyarok elsősorban szlovákiai magyarnak (53%), magyarnak és végül “felvidéki magyar” identitásúnak tartják magukat.

Vésey szerint a “társadalom döntő többségét nem érdeklő” gender tanulmányokat a Phoenix Polgári Társaság lobbizta be a magyar nyelvű tanárképzésbe Szlovákiában.

Vésey hazudik, a cikkben amikor a Phoenix polgári társulást “feminista Soros-szervezetnek” nevezi, így a gyanútlan olvasó nem tudhatja meg a tényeket elhallgató cikkből, hogy ugyanez a társaság a Szlovák Köztársaság kormányhivatalától is kapott támogatást a Nemzetiségi Kultúrák program keretében.

De egészen elképesztő a szerző azon állítása is, miszerint a társadalom döntő többségét nem érintő témákat hoz be a “Bevezetés a gendertanulmányokba” címet viselő egyetemi jegyzet. Csak, hogy a legújabb kiábrándító példát hozzam fel: a Fidesz propaganda-gépezete egy feltételezett homoszexuális viszonnyal próbálja lejáratni a Jobbik elnökét, Vona Gábort, aki, mivel ez saját választói közegében sértésnek számít, sajtótájékoztatót tart, hogy ő “büszke heteroszexuális”. Talán, ha Magyarország kollektíve átesett volna már némi gendertanulmányokon, nem azt kéne nézni, hogy az ország két legnépszerűbb szélsőjobboldali pártja hogyan “buzizza le” egymást.

Azt sem lehet szó nélkül hagyni, amikor ez a szellemi verőlegény undorító módon szembefordítja az évről évre csökkenő magyar anyanyelven tanulók számát a gendertanulmányok egyetemi szemináriumával.

Okos vagy Lacika, nyilván azért nem nő Dél-Szlovákiában a lakosság száma, mert idén egy új segédtudományt kezdtek el tanítani Nyitrán. És ha ez még nem lenne elég: Vésey számonkéri a Nyitrai Egyetem Magyar Tanszékét azért is, hogy miért nem foglalkoznak a magyar nemzetségi jogokkal a feminizmus helyett, mintha a két téma alapjaiban zárná ki egymást egy tudományos diskurzusban.

Újabb támadás a Fórum Intézet ellen

2015 tavaszán írtam, hogy egy jól meghatározható kör, a megélhetési turbómagyarok “egy bejáratott, minőségi intézményt és annak a szlovákiai magyar közéletben, széles körben megbecsült munkatársait próbálták ellehetetleníteni, tönkretenni”.

A somorjai Fórum Intézetre (FI) gondoltam, akit - a Nyitott Társadalom Alapítány (NYTA) támogatása miatt - uszító cikkében megtalált Vésey “Verőlegény” Lacika is.

Aki nem tudná: az FI egy pártoktól függetlenül működő tudományos műhely, ahol, néhány kivételtől eltekintve, felvilágosult emberek dolgoznak. A FI megalakulása óta - hasonlóan Bolemant Lilla szervezetéhez - több helyről kap támogatást, így az NYTA támogatása mellett, változó összegű, magyar állami támogatásban is részesül, függetlenül az aktuális kormány politikai beállítottságától.

Már csak az nem világos, miért fáj Véseynek az, ha egy magyar tudományos műhely több helyről támogatást kap?

Jegyezzük meg: el nem ítélhető módon a szlovák államtól a FI nem kap közvetlen működtetési támogatást, hanem az intézet nyilvánosan konkrét projektekkel pályáz, mint mindenki más Szlovákiában. Aki kevésbé jártas egy intézmény vezetésében azoknak mondom, hogy az állami támogatás azért tud hasznos lenni, mert megszünteti a bizonytalanságot, és anyagi hátteret biztosít például a rezsiköltségekre és a bérek kifizetésére. Könnyen belátható: a pályázatok elnyerésének hektikussága kiszámíthatatlanná teheti a rendszeres kifizetéseket, amely nem jelent jót tudományos munkát végző munkatársaknak. Értsd: az intézet egyes dolgozói rákényszerülnek arra, hogy máshol is munkát vállaljanak, amely kutatási idejük rovására mehet.

Szintén kevésbé szerencsés fejlemény volt az elmúlt években, hogy a FI fiatal munkatársai, a tudományos munka elhanyagolása mellett több helyen érintkeztek a politikával is, saját hasznukat keresték, ezért személyükön keresztül, a FI támadhatóvá vált. Végül nem feltétlenül előnyös a FI és az MKP-hoz dörgölőző Kerekasztal személyi átfedései, még ha tudatosítjuk is, hogy nem túl nagy a merítési lehetőség. Mindenesetre a Kerekasztal sem az, ahogyan egykor a zseniális Tóth Károly elképzelte, tehát nem az FI közvetlen része, miképp nem is Simon Attila és a tudományos tanács irányítása alá eik.

De hadd idézzem itt Simon Attila történészt, a FI jelenlegi igazgatóját, aki a napokban emlékezett meg a kezdetekről és a szlovákiai magyar tudományos élet intézményeiről a tudomány hetének napján: “Karcsi [Tóth Károly, 1959-2016], a Fórum Intézet megalapítója és első igazgatója] mindig intézményekben gondolkodott. Rendszerváltó generációs társaitól világosabban látta ugyanis, hogy a kivívott szabadság és demokrácia kevés, ha az mellé nem építjük ki azokat az intézményeket, amelyek által élni tudunk a szabad világ lehetőségeivel. Ez az ő elévülhetetlen érdeme, amely révén kitörölhetetlenül beírta magát a felvidéki magyar tudományosság modernkori történetébe”.

Terjed a tudatlanság kultusza

Összefoglalva, azt látni kell, olyan korszakban élünk, amikor az értelmiségellenesség divat lett.

Amikor a szakmai tudást és tanultságot, különösen pedig a kritikai gondolkodást a Vésey-féle tökéletes pojácák pökhendi módon lenézik, ne lepődjünk meg az általa írt cikken. Terjed a tudatlanság kultusza a Dél-Szlovákiában is, a Vésey által is képviselt, büszkén vállalt tudatlanság - a politikai közéletben mindenképp - erénynek tűnik és álmagabiztosságot ad.

Egyre többen hallgatnak hitbéli, törzsi tézisekre vagy újkeletű összeesküvés-elméletekre.

Első gondolatom az volt, nem is reagálok erre az áligazságokat hangoztató, tényeket elhallgató cikkre, hiszen a legjobb módszer az ilyen uszító butaságkultusz ellen, ha még csak bottal sem piszkáljuk meg. Csakhogy, most szólok, ezt nem fogjuk tudni megúszni, mivel ez az alacsonyröptű szellemi produkció létezik és képes hangosan kifejezni önmagát. Egy azonban biztos:

a butaságkultusz és az emberi elhülyülés 21. századi korszaka is lezárul egyszer és annak hátrahagyott szemetét csak azok tudják eltakarítani, akik most védekezésre kényszerülnek.